Nieuw-Vlaamse Alliantie


Asbakken in de Senaat (19/11/09)

N-VA is blij dat een wisselmeerderheid in de Senaat vandaag eindelijk het lef heeft gehad om het algemeen rookverbod te stemmen. Senator Louis Ide betreurt wel dat dit verbod pas zal ingaan op 1 januari 2012 en dat zijn amendementen om sneller tot een algemeen rookverbod te komen, werden weggestemd. Bovendien is de strijd nog niet gestreden. Of dit wetsontwerp ook in de Kamer op eenzelfde wisselmeerderhied kan rekenen, is nog koffiedik kijken. Om zijn collega-senatoren bij de les te houden plaatste Ide gele assenbakken in de vroegere rookkamer van de Senaat.

Louis Ide: Het is jammer dat de senatoren geen voorlopers durven zijn en ervoor kiezen om met de invoering van het algemeen rookverbod te wachten op Europa. Hierdoor blijven we de komende twee jaar zitten met een halfslachtige wetgeving die schadelijk is voor de gezondheid én voor oneerlijke concurrentie zorgt. Mits financiële ondersteuning voor de kleine volkscafés was de horecasector beter af geweest met een eenduidige regeling vanaf dag één. Maar goed, als puntje bij paaltje komt, is dit beter dan niets. En dus steun ik het compromis. En dat deden alle artsen-senatoren samen met mij.

Het is nu alleen wel nog afwachten hoe deze soap zich verder zal ontwikkelen wanneer het algemeen rookverbod opnieuw op tafel komt in de Kamer. Ik ben er niet helemaal gerust in, zegt Ide. Want wie zegt dat de Cd&v-kamerleden het initiatief van Dirk Claes deze keer wel zullen volgen? Om mijn collega-senatoren eraan te herinneren dat ze ook hun collegas in de Kamer op het rechte pad moeten houden, plaatste ik gele asbakken in de voormalige rookkamer van de Senaat. Pas als de wet er echt komt, haal ik ze weer weg.

Auteur:
Louis Ide
Senator N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Valerie Van Peel, Adjunct-woordvoerder N-VA Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: valerie.vanpeel@n-va.be
Url: www.n-va.be