Ministerie van Economische Zaken

Nederland voor goedkopere schoenen uit Vietnam en China

19 november 2009 | nieuwsbericht | Antidumping

Staatssecretaris Heemskerk wil dat de Europese Unie de heffingen op schoenen uit China en Vietnam beëindigd. De meerderheid van de Europese lidstaten lijkt zijn mening te delen bleek 19 november 2009 tijdens overleg hierover in Brussel. Heemskerk roept Commissaris Ashton daarom op hieruit de conclusie te trekken dat Europa de huidige (antidumping) heffingen op schoenen uit Vietnam en China wenst te beëindigen.

Staatssecretaris Heemskerk wil dat de Europese Unie de heffingen op schoenen uit China en Vietnam beëindigd. De meerderheid van de Europese lidstaten lijkt zijn mening te delen bleek vandaag tijdens overleg hierover in Brussel. Heemskerk roept Commissaris Ashton daarom op hieruit de conclusie te trekken dat Europa de huidige (antidumping) heffingen op schoenen uit Vietnam en China wenst te beëindigen.

"Het verdwijnen van de huidige heffing is in het voordeel van consumenten in Nederland, want schoenen kunnen goedkoper worden," aldus Heemskerk. "Tegelijkertijd helpt het de armoede te bestrijden, met name in Vietnam, door de productie en werkgelegenheid daar. Overigens kan het ook goed voor onze werkgelegenheid omdat in Nederland juist vaak marketing, design en distributie plaatsvindt."

Volgens Heemskerk moet de EU het goede voorbeeld gevenª. "Zeker in deze tijden met een grotere neiging tot protectionisme is het afschaffen van deze heffingen een positief signaal voor open markten. De huidige anti-dumping heffingen moeten het bredere belang van de EU dienen en zeker niet langer van kracht blijven dan absoluut noodzakelijk is.ª"

Nederland was ook in het verleden geen voorstander van de anti-dumpingmaatregelen op schoenen uit China en Vietnam. Dankzij het verzet van Nederland en andere lidstaten zijn de maatregelen destijds voor een kortere periode (van twee jaar in plaats van de gebruikelijke vijf jaar) opgelegd.

Binnenkort besluit de EU definitief of de heffingen al dan niet worden verlengd.