Gemeente Zwolle

Gemiddelde woningwaarde Zwolle in 2008 gestegen

Datum uitgave persbericht: 11/19/2009

In februari 2010 verzendt de gemeente Zwolle de nieuwe beschikking van de Wet waardering onroerende zaken. De beschikking wordt vastgesteld op basis van een jaarlijks hertaxatie van alle woningen. Waardepeildatum voor de beschikking van 2010 is 1 januari 2009. Door de huidige situatie op de woningmarkt verdient de WOZ-beschikking extra aandacht.

Economische ontwikkelingen en berichten in de media maken dat veel mensen een daling van de WOZ-waarden verwachten. Veel eigenaren van woningen kijken daarom met belangstelling uit naar de nieuwe taxatiewaarde. Deze verwachtingen zijn niet altijd gerechtvaardigd. Uit de verkoopcijfers van het Kadaster blijkt dat woningprijzen tussen de vorige waardepeildatum op 1 januari 2008 en de huidige waardepeildatum 1 januari 2009 landelijk gemiddeld tussen nul en één procent zijn gestegen.

Situatie in Zwolle

De meeste mensen zullen dus in 2010 met een iets hogere WOZ-waarde te maken krijgen. Hoe dat kan, blijkt uit de bijgevoegde grafiek die de ontwikkeling van de verkoopprijzen van woningen in de gemeente Zwolle weergeeft (bron: OrtaX Calculator). Tot in het derde kwartaal van 2008 zijn de gemiddelde verkoopprijzen in Zwolle gestegen. Daarna is een bescheiden daling ingezet. De gemiddelde waarde op 1 januari 2009 blijft echter ruim boven de waarde op 1 januari 2008 - de vorige peildatum. Deze grafiek is een gemiddelde: in individuele gevallen kan, afhankelijk van de specifieke situatie, een ander beeld ontstaan.

Dalende verkoopprijzen in 2009

Duidelijk blijkt dat de gemiddelde verkoopprijs ná de waardepeildatum in de loop van 2009 verder is gedaald is, met enkele procenten. Dit betekent dat de WOZ-waarde zoals die nu wordt gebaseerd op basis van de peildatum 1 januari 2009 enkele procenten hoger kan liggen dan de verkoopprijzen die later in 2009 zijn betaald, of de vraagprijzen die momenteel worden gevraagd.

Samenstelling woningvoorraad

Niet in elke gemeente verloopt de ontwikkeling van de woningprijs hetzelfde. Dit kan te maken hebben met de samenstelling van de woningvoorraad. Met name bij de duurdere woningen en woningen die `opgeknapt' moeten worden, is de verkoop moeilijk. Een gemeente met veel van dit soort woningen zal dus eerder een daling van de woningwaarde laten zien. Gemeenten met courante woningen van goede kwaliteit kennen gemiddeld nog een stijgende woningwaarde.

Bron: afdeling Communicatie
Datum van 19-11-2009 tot 18-12-2009

* contact

* producten

* veel gestelde vragen

* trouwambtenaren

* cijfers

* folders & downloads

* graven zoeksysteem

* galerijgraven

* nieuwe nederlanders

* klachten, schade, bezwaar en meldingen

* bestuur & beleid

* bestuur

* beleid