Gemeente Zwolle

Betere samenwerking voor dierenwelzijn in Zwolle

Datum uitgave persbericht: 11/19/2009

Met de ondertekening van een intentieovereenkomst hebben vandaag de gemeente Zwolle, Zwols Dierenasiel, Dierenambulance Zwolle en dierenbescherming Noord-Overijssel de handen ineen geslagen om beter te gaan samenwerken. Deze partijen gaan de komende tijd concrete afspraken maken over taken en verantwoordelijkheden in de keten van dierennoodhulp conform het Zwolse dierenwelzijnbeleid.

De gemeente heeft de taak om te zorgen voor de opvang en verzorging van gevonden gezelschaps- en zwerfdieren gedurende de eerste twee weken. In september vorig jaar heeft de Zwolse gemeenteraad de Notitie Dierenwelzijnsbeleid vastgesteld. In deze notitie is de ambitie van de gemeente met betrekking tot het dierenwelzijnsbeleid opgenomen. Als regievoerder in de keten van dierennoodhulp brengt de gemeente verschillende partijen bij elkaar die hetzelfde doel nastreven. Het Zwols Dierenasiel en de Dierenambulance Zwolle ontvangen daarnaast financiële ondersteuning van de gemeente. De intentie-overeenkomst met alle ketenpartners in opvang en vervoer van dieren moet leiden tot duidelijk vastgelegde afspraken ter verbetering van de samenwerking voor dierenwelzijn binnen de gemeente Zwolle.

Zwols Dierenasiel

Het dierenasiel zorgt voor opvang van honden en katten die in Zwolle gevonden zijn. Daarnaast onderzoekt zij de mogelijkheid om eerstelijnsopvang te bieden. In bijna alle gevallen worden de dieren door de dierenambulance gebracht. Hiermee verzorgt het asiel de wettelijke taak van de gemeente om zwerfdieren onder te brengen voor ten minste twee weken. Daarna gaat het dierenasiel op zoek naar een nieuwe eigenaar voor de dieren.

Dierenambulance

De Dierenambulance Zwolle richt zich op eerste hulpverlening en vervoer van huis-, zwerf- en in het wild levende dieren. Daarnaast biedt zij diensten aan particulieren aan zoals vervoer van huisdieren naar bijvoorbeeld een trimsalon, pension, dierenkliniek of ander opvangadres. Ook hulpverlening bij woningbranden en ontruimingen en het terugbrengen van weggelopen huisdieren hoort hierbij. Stichting Dierenambulance Zwolle houdt zich 24 uur per dag, zeven dagen per week bezig met het vervoeren van gewonde dieren, zwerfdieren en het verwijderen van kadavers in opdracht van de gemeente. Gevonden honden en katten worden overgedragen aan ketenpartner Zwols Dierenasiel.

Dierenbescherming

In de keten van opvang en vervoer van gevonden dieren in Zwolle houdt de Dierenbescherming zich bezig met preventie en toezicht op dierenwelzijn en de maatschappelijke en politieke beïnvloeding. Vervoer van dieren door de Dierenbescherming is van toepassing binnen de gemeente Zwolle voor zover het verwilderde zwerfkatten betreft die geneutraliseerd worden en teruggezet. Tijdelijke opvang van de verwilderde zwerfkatten is bij het Zwols Dierenasiel.

Bron: afdeling communicatie
Datum van 19-11-2009 tot 18-12-2009