Ingezonden persbericht


Groot aantal meldingen bijwerkingen griepprik

Op de website van de Grote Griepmeting (www.grotegriepmeting.nl of www.grotegriepmeting.be) zijn in een week tijd zevenduizend meldingen binnengekomen over eventuele bijwerkingen van de griepprik.

"De gerapporteerde verschijnselen bij de prik tegen Mexicaanse griep bestonden voornamelijk uit milde reacties, zoals zwelling of roodheid op de plaats van de prik. Maar er waren ook meldingen van een stijve arm, spier of gewrichtspijn, tintelingen, hoofdpijn, moeheid, duizeligheid, zweten en rillingen, braken, diarree en buikpijn," meldt Carl Koppeschaar, initiatiefnemer van de internetmeting naar de bijwerkingen. "Als je het zo opsomt, lijkt het erger dan het is. De gewoonlijk kortdurende verschijnselen doen zich voor doordat het afweersysteem van je lichaam op gang komt na de prik. Je ondergaat een soort mini-griepje en sommigen hebben daar wat meer last van dan anderen. Maar juist door dat 'mini-griepje' raak je tegen de echte griep beschermd."

"Van de mensen die zijn gevaccineerd tegen de seizoensgriep, gaf 65% aan een of meerdere bijwerkingen te hebben ondervonden, terwijl 76% van de gevaccineerden tegen de Mexicaanse griep bijwerkingen rapporteerde", aldus een voorlopige analyse van Sander van Noort, epidemioloog bij de Grote Griepmeting, "Bij de meeste mensen treden de verschijnselen op de dag zelf of de dag erna op, en verdwijnen na 2-3 dagen."

Een uitgebreide rapportage met grafieken van de gemeten bijwerkingen is te vinden op de website van de Grote Griepmeting.

Wel of geen bijwerkingen griepvaccinatie?
http://www.grotegriepmeting.nl/meldpuntbijwerkingen

Uitbreide rapportage over de gemeten bijwerkingen: http://www.degrotegriepmeting.nl/index.php?thisarticle=657