Lezing Wolder (Maastricht) en de Via Belgica


Van Wolder (Maastricht) naar Keulen in de Romeinse tijd. Het leven langs de Via Belgica

MAASTRICHT, 20091110 -- De Stichting Heemkunde Van Wilre tot Wolder organiseert op donderdag 19 november 2009 een lezing onder de titel `Van Wolder naar Keulen in de Romeinse tijd. Het leven langs de Via Belgica'. De lezing wordt gegeven door de archeologe Karen Jeneson. Zij hoopt in 2011 te promoveren op onderzoek naar het Romeinse landschap tussen Tongeren en Keulen. Aanvang lezing: 19.30 uur. Locatie: kantine Voetbalvereniging RKSV Leonidas-Wolder, Heukelommerweg, Maastricht-Wolder. Toegang is gratis.

Via Belgica is de 20e eeuwse naam voor de vermoedelijk in de eerste eeuw aangelegde Romeinse heerbaan van het Duitse Keulen naar het Franse Boulogne-sur-Mer. Een veertigtal kilometers van dit traject liep over Limburgs grondgebied en vormde de belangrijkste verbindingsader tussen Tongeren en Keulen en de achterliggende landen. Delen ervan zouden parallel hebben gelopen aan de Tongerseweg in Maastricht-Wolder.

Het rijke Romeinse verleden
De Via Belgica symboliseert een rijk Romeins verleden. Om dit te respecteren en te beschermen is er een overeenkomst opgesteld waarin het belang van nader onderzoek naar de Via Belgica is vastgelegd. Met de ondertekening ervan in 2008/2009 spreken betrokken gemeenten en de Provincie Limburg de intentie uit om alles in het werk te stellen om, daar waar de oude heerbaan nog niet bekend is, deze verder te traceren, zichtbaar, beleefbaar én toegankelijk te maken. En hiermee was de eerste stap gezet van het project `Via Belgica Internationaal'. Naar aanleiding hiervan hebben Dagblad De Limburger/Limburgs Dagblad in een aantal artikelen eerder dit jaar uitgebreid aandacht besteed aan de Via Belgica.

Karen Jeneson
Een mooie gelegenheid voor de stichting Heemkunde Van Wilre tot Wolder om niet achter te blijven en stil te staan bij de betekenis en het belang van de Via Belgica voor Wolder, samen met Karen Jeneson, specialist op dit gebied. Zij is in 2004 afgestudeerd aan de Vrije Universiteit van Amsterdam in de Provinciaal-Romeinse archeologie van Noordwest Europa. Sinds 2006 is zij één van drie promovendi in een door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek gefinancierd project met als doel het bestuderen en het in kaart brengen van het Romeinse landschap op de löss tussen Keulen en Bavay. Het staat onder leiding van professor Nico Roymans van het Archeologisch centrum van de Vrije Universiteit.In de lezing zullen vragen aan bod komen als: weten we waar de Via Belgica precies ligt in Wolder? Hoe zag het landschap waar de weg doorheen liep er eigenlijk uit? Wat was de rol van de weg in het ontstaan en functioneren van het Romeinse villalandschap en wat was de betekenis van de Via Belgica voor Wolder? En kunnen we reconstrueren hoe het dagelijkse bestaan van de mensen in de regio eruit heeft gezien?
Interessante thema's die een goede kijk geven op de vroegste geschiedenis van onze Romeinse voorvaderen in en rondom Wolder.

http://www.heemkundewolder.nl





Ingezonden persbericht