TED-congres eind 2009 in De Hermitage

10/07/2009 12:06

Booij, Klusman en Van Bruggen

TED-congres eind 2009 in De Hermitage

TEDxAmsterdam viert op 20 november "ideas worth spreading"

Het jaarlijkse evenement van wereldfaam TED ('Technology, Entertainment, Design') vliegt onder de naam TEDx vanuit Californië de hele wereld over en komt op 20 november 2009 naar Nederland. TEDxAmsterdam brengt in de Hermitage de beste sprekers uit binnen- en buitenland samen om een selecte groep bezoekers te inspireren. De visionaire ideeën en praktische tips van de sprekers zorgen in combinatie met de TED Talks, video's en muziek voor een doorbraak in ons denken en handelen.

Onder leiding van een comité van aanbeveling (o.a. Hans Wijers van Akzo Nobel, Robbert Dijkgraaf van KNAW en TED sprekers Louise Fresco, Theo Jansen en Siegfried Woldhek) wordt op dit moment het programma samengesteld. De sprekers - veelbelovende innovatoren, van entrepreneurs tot kunstenaars, van vertellers tot wetenschappers - nemen de bezoekers in maximaal 18 minuten in hun passie mee. Naast de 300 genodigden wordt het congres via streams opengesteld voor universiteiten, bedrijven en andere belangstellenden om mee te kijken.

Organisator Jim Stolze: "Het is een grote eer om het mooiste congres ter wereld naar Nederland te mogen brengen. TED bestaat al sinds 1984 en toch zijn er sinds die tijd slechts een handvol Nederlanders naartoe geweest. Dankzij TEDx kunnen nu veel meer mensen ervaren wat zo'n 'verwenningskuur voor je hersenen' betekent." Stolze organiseert het congres niet alleen. In korte tijd is een organisatie ontstaan van 12 mensen met elk een eigen specialisme. Zij vormen samen de Stichting TEDxAmsterdam. Naast Stolze hebben ook Monique van Dusseldorp en Marian Spier zitting in het bestuur.

Ideas worth spreading

De belangstelling voor dit exclusieve congres is nu reeds zeer groot. Op internet wordt flink gespeculeerd over welke sprekers er naar Amsterdam moeten komen en hoe je als bezoeker uitgenodigd kan worden voor dit invite-only evenement. Voor de mensen die op 20 november niet op de gastenlijst komen te staan heeft Stolze goed nieuws: "In samenwerking met UPC zullen wij de hele dag live uitzenden via internet en onderzoeken we de mogelijkheden voor digitale televisie.. Op die manier kunnen ook universiteiten en bedrijven in groepsverband naar het TEDx-programma kijken."

Later dit jaar worden de sprekers voor TEDxAmsterdam bekend gemaakt en zal ook een speciale vereniging opgericht worden. Alle geïnteresseeren in TEDxAmsterdam kunnen hier lid van worden en op kleine schaal hun eigen avonden organiseren. Alles onder het motto "ideas worth spreading".

Extra info over TED

TED is een jaarlijks event waar de grootste denkers en doeners van de wereld uitgenodigd zijn om hun passie te delen. "TED" staat voor Technology, Entertainment, Design - drie brede onderwerpen die samen onze toekomst vormen. Maar TED behandelt ook andere baanbrekende ideeën op het gebied van kunst, wetenschap en business. Bezoekers noemden TED "the ultimate brain spa" en "A journey into the future, in the company of those creating it." De selecte groep bezoekers is even bijzonder als de sprekers. Op eerdere TED events waren Bill Clinton, Bill Gates, Jane Goodall, Frank Gehry, Paul Simon, Sir Richard Branson, Philippe Starck and Bono.

TEDx is een programma van lokale events, waarbij mensen samengebracht worden een TED-ervaring te delen. De TED organisatie geeft richtlijnen waaraan een TEDx event moet voldoen. Jim Stolze heeft van TED een licentie gekregen om in Amsterdam een onafhankelijk TEDx-event te organiseren. Meer informatie over TEDxAmsterdam: www.tedxamsterdam.nl http://www.tedxamsterdam.nl





http://www.tedxamsterdam.nl