Hoge verwachtingen op internet over sprekerslijst TEDxAmsterdam

15/09/2009 11:00

Booij, Klusman en Van Bruggen

Hoge verwachtingen op internet over sprekerslijst TEDxAmsterdam

Eerste bekendmaking: internetfenomeen Kevin Kelly

Op internet rijzen hoge verwachtingen over de sprekerslijst van TEDxAmsterdam. De organisatie maakt vanaf 15 september iedere dinsdag om 11:00 uur via Twitter.com/tedxams een nieuwe spreker bekend. De eerste bekendmaking betreft Kevin Kelly, internetfenomeen en medeoprichter van Wired Magazine.

TEDxAmsterdam is een onafhankelijk evenement georganiseerd in licentie van TED en vindt op 20 november plaats in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam. Tijdens het congres passeren de video's van TED, originele sprekers en muziek de revue.

Kevin Kelly

Kelly is een van de grootste visionairs en denkers in de wereld. Met zijn bestseller Out of Control in 1994 voorspelde hij de opkomst van gedecentraliseerde systemen en netwerkeconomieën, en de convergentie tussen biologie en technologie -- tussen levende organismen en machines. Ontwikkelingen als grid computing, biomimicry, synthetische biologie, DNA-computing en artificial life benadrukken zijn talent. Kelly was bovendien nauw betrokken bij de start van het toonaangevende blad Wired, bij The Well en Global Business Network alsmede bij The LongNow Foundation.

Enorme belangstelling

Meer dan duizend mensen hebben zich aangemeld om het event TEDxAmsterdam gratis bij te wonen. Organisator Jim Stolze: "Het publiek van TEDxAmsterdam bestaat uit een gezelschap van enkele honderden opinion leaders uit Nederland en daarbuiten die zorgvuldig zijn geselecteerd door een daarvoor aangewezen comité. Ook de samenstelling van het comité van aanbeveling (onder anderen oud-premier Wim Kok, Hans Wijers van Akzo Nobel, Robbert Dijkgraaf van het KNAW en voormalig TED-sprekers Louise Fresco, Theo Jansen en Siegfried Woldhek) illustreert dat het publiek in de zaal straks net zo bijzonder zal zijn als de sprekers op het podium."

Wie niet op de lijst staat hoeft echter geen minuut van TEDxAmsterdam te missen. Het evenement wordt live uitgezonden op plekken in het land waar studieverenigingen, collega's en vrienden met elkaar naar TEDxAmsterdam kunnen kijken. Daarnaast zijn enkele kaarten te verdienen door mee te doen aan speciale wedstrijden. Creatievelingen kunnen bijvoorbeeld meedoen aan een animatiewedstrijd, en iedereen die genoeg in zijn mars denkt te hebben om TED spreker te worden, kan zijn speech in tekst of video insturen via de website van TEDxAmsterdam. De winnaar mag drie minuten spreken tijdens het evenement.

Over TED

TED is een Amerikaans evenement, waar de crème de la crème uit de wereld van wetenschap, design en cultuur een podium heeft om in achttien minuten hun grootse visie te delen met de happy few. Aanwezig zijn is voor weinigen weggelegd: het kost duizenden dollars om de Amerikaanse versie van het evenement bij te wonen, en de selectie is streng. Maar sinds de videoregistraties op internet gratis te bekijken zijn, zijn de TED Talks meer dan 100 miljoen keer bekeken door meer dan 15 miljoen mensen. In november komt de lokale versie van het evenement naar Amsterdam.

Over TEDx

TEDx is een programma van lokale events, waarbij mensen samengebracht worden om een TED-ervaring te delen. De TED organisatie geeft richtlijnen waaraan een TEDx event moet voldoen. Jim Stolze heeft van TED een licentie gekregen om in Amsterdam een onafhankelijk TEDx-event te organiseren.





http://www.tedxamsterdam.nl