Wageningen Universiteit en Researchcentrum

WBS leergang Programmamanagement

Sturen op samenhang, integrale oplossingen en impact

In samenwerking met Twynstra Gudde

Wageningen, 19, 20 november en 3 december 2009

Cursusleider: drs.ing. M.M. Akkersdijk MBA

Nederland staat voor een aantal belangrijke opgaven in het landelijk gebied, waarbij de inhoudelijke vraagstukken zoals leefbaarheid, energie, voedselproductie en water steeds meer in elkaar verweven raken. Er wordt meer en meer gezocht wordt naar integrale oplossingen en nieuwe samenwerkingsverbanden. Denk aan Vitaal Platteland en Ruimte voor de Rivieren. In deze context kan programmamanagement een bijdrage leveren. Maar dan moet het wel goed gebeuren. In de leergang programmamanagement leert u hoe u programma's kunt opzetten en besturen en op welke manier u zelf daarin een optimale bijdrage kan leveren: Als opdrachtgever, programmamanager of projectleider.

"Sturen op samenhang"
Programmamanagement is een manier van doelgericht managen. Complexe en onderling samenhangende projecten worden geselecteerd, geprioriteerd, en aangestuurd. Deze aanpak blijkt vaak nuttig, nodig en zinvol in situaties waarbij meerdere organisaties autonoom ten opzichte van elkaar opereren en de gewenste verbetering niet vanzelf ontstaat of kan worden afgedwongen. Vaak zijn de doelen complex, vaag of zelfs tegenstrijdig. Dan is het helemaal zaak om te voorkomen dat aandacht, energie en geld te zeer wordt versnipperd. Programmamanagement wordt ook vaak ingezet voor zaken waaraan men tijdelijk extra energie of aandacht wil besteden of als instrument om tijdelijke samenwerkingsverbanden te richten. Centraal daarbij staat het sturen op doelen en aanbrengen van samenhang in de activiteiten die bijdragen aan gestelde doelen.

Doelgericht sturen blijkt in de praktijk bijzonder lastig. Het gaat vaak meer om het coördineren, faciliteren, regisseren en stimuleren. De afdwingbaarheid van doelen en inspanningen is meestal beperkt. Vragen die daarbij naar voren komen zijn:


* hoe breng ik samenhang aan tussen de doelen, tussen de doelen en de projecten, en tussen de diverse projecten onderling?
* welke projecten en andere inspanningen leveren de hoogste bijdrage?
* hoe kom ik tot prioriteiten tussen de diverse inspanningen: wat moet eerst, wat kan later?

Naast samenhang gaat het daarbij ook om synergie: meer bereiken met minder inspanningen. Ook gaat het bijna altijd om een samenwerking met meerdere partijen: de doelen worden niet gehaald door de inspanning van één afzonderlijke partij. Programmamanagement kan kortom helpen om de opzet en organisatie van complexe klussen zoals het vormgeven van gebiedsaanpak, leefbaarheidprogramma's, plattelandsontwikkeling, en stimulering van innovatie- en ontwikkelprojecten. Deze werkwijze is in alle overheidslagen, in publiek/private taskforces in opkomst en het aantal programma's neemt snel toe.

Na deze leergang:


* weet u in welke situaties programmamanagement u verder kan helpen
* kent u de bouwstenen van programmamanagement
* kunt u een programma opzetten en structureren
* kent u de principes van programmeren, besturen en autoriseren
* weet u hoe u uw programmaorganisatie moet vormgeven
* kent u de belangrijkste spelregels en principes die gelden voor het werken in een programmaorganisatie
* hebt u beter zicht op uw positie in het programma en kunt een effectievere bijdrage leveren aan het programma
* bent u beter in staat om uw programma te besturen en te monitoren
* hebt u inzicht in de relatie van uw programmaorganisatie met andere relevante organisaties of organisatieonderdelen

Een praktische driedaagse training
Deze training bestaat uit verschillende modules. In de eerste twee dagen van de training komen alle basisprincipes van programmamanagement aan de orde. In de derde dag is ruimte voor verdieping en het bespreken van het door u zelf gemaakte programma- of besturingsplan. Elke module bevat een theoriegedeelte verrijkt met een toepassing in de praktijk. Een aantal gastsprekers zal op specifieke onderwerpen de diepte ingaan en hun ervaringen met u delen. De deelnemers werken regelmatig in kleine groepen en kunnen het theoriegedeelte direct toepassen op hun eigen programma. De deelnemers krijgen de gelegenheid hun eigen programma's en dilemma's in te brengen en uw specifieke vragen krijgen aandacht tijdens de leergang. Er is ruim gelegenheid om over uw eigen programma en ervaringen van gedachten te wisselen. De training is gebaseerd op de ervaringen in diverse sectoren als ook specifiek in de groene ruimte, zoals programma's in het kader van Investeringsagenda Landelijk Gebied en Ruimte voor de Rivieren.

U neemt met maximaal 15 anderen deel aan de leergang.

Voorbereiding voor de deelnemers
Van de deelnemers aan de trainingen wordt een onderzoekende, lerende en proactieve houding verwacht. De deelnemer is zelf verantwoordelijk voor het vaststellen van leerbehoeften, het vastleggen van leerervaringen en eventueel het maken van afspraken hieromtrent met de leidinggevende. De voorbereiding op deze training bestaat uit:


* het invullen van een intakeformulier

* het lezen van het artikel 'essenties programmamanagement'
* eigen casus uitwerken voor de terugkomdag. Informatie
Wageningen Business School
Postbus 226
6700 AE Wageningen

Telefoon en Fax
T +31 (0) 317 484093
F +31 (0) 317 426547

Email
info.wbs@wur.nl