Grote belangstelling voor topconferentie TEDxAmsterdam

22/10/2009 15:45

Booij, Klusman en Van Bruggen

Amsterdam, 22 oktober 2009 - Er is grote belangstelling voor TEDxAmsterdam. Onder het motto 'Breakthrough' komen op 20 november de grootste denkers en meest inspirerende ideeën bijeen op het gebied van technologie, entertainment, design, kunst, wetenschap en business. Inmiddels hebben zich meer dan 3.000 belangstellenden gemeld voor een uitnodiging voor de topconferentie. Het aantal beschikbare plaatsen in het Koninklijk Instituut voor de Tropen is echter beperkt. Op korte termijn verwacht een speciale commissie bekend te maken wie een officiële uitnodiging kunnen verwachten. Belangstellenden die het daar niet op willen laten aankomen, kunnen zelf het initiatief nemen door mee te doen aan een van de maar liefst drie TEDxAmsterdam Challenges.

De TEDxAmsterdam Challenges zijn divers van aard. Zo is er een Short Films Challenge in samenwerking met ARTBox, centre for creation. Tussen de verschillende topsprekers worden tijdens TEDxAmsterdam een serie korte films vertoond. Jonge, creatieve filmmakers zijn uitgenodigd hiervoor een bijdrage in te sturen met als thema 'Breakthrough'. De beste films worden vertoond tijdens de conferentie.

Daarnaast is er een NRC Challenge. Oorspronkelijke denkers met een 'breakthrough' idee worden uitgedaagd om een mini-presentatie van maximaal drie minuten op video in te spreken en met de tag "TEDxAMS" op YouTube te plaatsen. Een deskundige jury van mediapartner NRC Handelsblad bepaalt welke drie winnaars hun presentatie live op het podium van TEDxAmsterdam mogen geven.

Tenslotte is er een TechDemo Challenge. Laboratoria, universiteiten, entrepreneurs en uitvinders kunnen hieraan deelnemen. Zo maken ze een kans hun verbazingwekkende uitvindingen, apparaten en installaties aan de wereld te tonen op het podium van TEDxAmsterdam.

Voorzitter Jim Stolze legt uit: "Veel mensen noemden onze gastenlijst tot nu toe indrukwekkend en baseerden dit vooral op de klinkende namen van ex-politici of captains of industry. Maar dat is slechts de helft van het verhaal. We gaan in oktober vooral getalenteerde studenten en young potentials een kans geven om aan kaarten te komen. Juist door op 20 november 'ervaring' in gesprek te brengen met 'talent' kan TEDxAmsterdam tot echte doorbraken gaan leiden."

Meer informatie

Alle informatie over deelname, jurering en deadlines is te vinden op http://www.tedxamsterdam.nl/challenges/

Over TEDx Amsterdam

De eerste TEDxAmsterdam vindt plaats op 20 november 2009 in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam en belooft op meerdere fronten een bijzonder evenement te worden. Niet alleen brengt de organisatie vele topsprekers bijeen, maar ook de gastenlijst voor dit invitation-only evenement bestaat uit 500 opinieleiders. Een speciale commissie moet de ideale samenstelling bepalen van topwetenschappers, sleutelfiguren uit de het bedrijfsleven, kunstenaars en jonge talenten die op andere manieren hun hoofd boven het maaiveld uitsteken.

Over TEDx In de geest van het motto "Ideas Worth Spreading" biedt TED een licentieprogramma dat scholen, bedrijven, bibliotheken of zelfs een groep vrienden in staat stelt om TED te ervaren door zelf lokaal evenementen te ontwikkelen en organiseren. Dit vindt plaats onder de noemer TEDx, waarbij de "x" staat voor "independently organized". TED ondersteunt deze initiatieven met een gratis handleiding met gedetailleerd advies, het recht om TED Talks te gebruiken, promotie op de TED-website en het TEDx label.

Over TED

TED is een jaarlijks evenement waar de grootste denkers en doeners van de wereld uitgenodigd zijn om hun passie te delen. "TED" staat voor Technology, Entertainment, Design - drie brede onderwerpen die samen onze toekomst vormgeven. Maar TED behandelt ook andere baanbrekende ideeën op het gebied van kunst, wetenschap en business. Bezoekers noemden TED "the ultimate brain spa" en "a journey into the future, in the company of those creating it." De deelnemers aan de conferentie -CEO's, wetenschappers, creatieven en filantropen- zijn bijna net zo uitzonderlijk als de sprekers, waaronder in de afgelopen jaren Bill Clinton, Bill Gates, Jane Goodall, Frank Gehry, Paul Simon, Sir Richard Branson, Philippe Starck and Bono.





http://www.tedxamsterdam.nl