Duurzaamheid belangrijk thema in programma TEDxAmsterdam

27/10/2009 11:00

Booij, Klusman en Van Bruggen

Amsterdam, 27 oktober 2009 - Het volledige programma van TEDxAmsterdam is bekend. Vandaag maakte de organisatie vooralsnog de laatste drie sprekers sprekers bekend. Met dr. Gerhard Knies, projectleider van DESERTEC, en Ruud Koornstra, CEO van 'initiëringmaatschappij' Tendris, krijgt TEDxAmsterdam nadrukkelijk een duurzaam tintje. Mark Kamau, general manager van web-design school NairoBits in Nairobi brengt het totale aantal sprekers op vijftien. Dagvoorzitter is de Nederlandse journalist, interviewer en columnist Joris Luyendijk.

Onder het motto 'Breakthrough' komen op 20 november de grootste denkers en meest inspirerende ideeën op het gebied van technologie, entertainment, design, kunst, wetenschap en business bijeen in het Koninklijk Instituut voor de Tropen.

Over Gerhard Knies

Dr. Gerhard Knies is een specialist op het gebied van energie. Als natuurkundige werkte hij voor DESY, CERN en de Universiteit van Berkeley (CA). In 2003 was hij mede-oprichter van TREC, een netwerk van experts op het gebied van duurzame energie. Via TREC werd DESERTEC opgericht, een ambitieus project om heel Europa te voorzien van schone, duurzame energie. Daarvoor moet de noordelijke Sahara worden volgebouwd met zonnepanelen.

Over Ruud Koornstra

Na een loopbaan als tv-producent begint Ruud Koornstra in 2001 Tendris Holding, een initiëringmaatschappij voor duurzame ondernemingen. Vanuit Tendris ontstaan in de loop der jaren tal van nieuwe duurzame ondernemingen, waaronder Durion Energie (later Oxxio), Greencard van Visa, Lemnis Lighting, Tendris Solutions, een technologisch innovatiecentrum voor energie en milieutechnologie en Alantcardo, een zelfstandig behandelcentrum/kliniek voor preventieve vasculaire zorg.

Over Mark Kamau

Mark Kamau (1980) neemt zich al jong voor om de honger en armoede van de sloppenwijken van Nairobi te ontvluchten. Hij maakt een snelle ontwikkeling door als voetbalspeler. Vanaf zijn zeventiende speelt hij kort voor het nationale team, terwijl hij eigenlijk droomt van een carrière als journalist. In 2000 wordt hij geselecteerd voor een opleiding bij NairoBits. Op deze bijzondere web-design school krijgen kansarme, maar getalenteerde en gemotiveerde jonge mensen uit de sloppenwijken een unieke kans om zich te ontwikkelen. Inmiddels is Kamau general manager van NairoBits en bestaat er een ZanziBits en een AddisBits.

Meer informatie:

www.desertec.org www.tendris.nl www.nairobits.com

Over TEDx Amsterdam

De eerste TEDxAmsterdam vindt plaats op 20 november 2009 in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam en belooft op meerdere fronten een bijzonder evenement te worden. Niet alleen brengt de organisatie vele topsprekers bijeen, maar ook de gastenlijst voor dit invitation-only evenement bestaat uit 500 opinieleiders. Een speciale commissie moet de ideale samenstelling bepalen van topwetenschappers, sleutelfiguren uit de het bedrijfsleven, kunstenaars en jonge talenten die op andere manieren hun hoofd boven het maaiveld uitsteken.

Over TEDx

In de geest van het motto "Ideas Worth Spreading" biedt TED een licentieprogramma dat scholen, bedrijven, bibliotheken of zelfs een groep vrienden in staat stelt om TED te ervaren door zelf lokaal evenementen te ontwikkelen en organiseren. Dit vindt plaats onder de noemer TEDx, waarbij de "x" staat voor "independently organized". TED ondersteunt deze initiatieven met een gratis handleiding met gedetailleerd advies, het recht om TED Talks te gebruiken, promotie op de TED-website en het TEDx label.

Over TED

TED is een jaarlijks evenement waar de grootste denkers en doeners van de wereld uitgenodigd zijn om hun passie te delen. "TED" staat voor Technology, Entertainment, Design - drie brede onderwerpen die samen onze toekomst vormgeven. Maar TED behandelt ook andere baanbrekende ideeën op het gebied van kunst, wetenschap en business. Bezoekers noemden TED "the ultimate brain spa" en "a journey into the future, in the company of those creating it." De deelnemers aan de conferentie -CEO's, wetenschappers, creatieven en filantropen- zijn bijna net zo uitzonderlijk als de sprekers, waaronder in de afgelopen jaren Bill Clinton, Bill Gates, Jane Goodall, Frank Gehry, Paul Simon, Sir Richard Branson, Philippe Starck and Bono.





http://www.tedxamsterdam.nl