Volledig programma TEDxAmsterdam bekend

03/11/2009 11:00

Booij, Klusman en Van Bruggen

Amsterdam, 3 november 2009 - Het programma van TEDxAmsterdam is volledig bekend. Vandaag maakte de organisatie de laatste topsprekers bekend. Zo zal prof. dr. Robbert Dijkgraaf (1960), hoogleraar mathematische fysica aan de Universiteit van Amsterdam, het podium betreden en spreken over "The Unknown Universe". Als vertegenwoordiger van de entertainmentindustrie maakt Tony DiSanto, President of Programming and Development van MTV, zijn opwachting met een verhaal over het ontwikkelen van programma formats voor jongeren. De jonge Nederlandse componist Merlijn Twaalfhoven sluit de conferentie af met een muzikaal verhaal.

Onder het motto 'Breakthrough' komen op 20 november de denkers en doeners met inspirerende ideeën op het gebied van technologie, entertainment, design, kunst, wetenschap en business bijeen in het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Tussendoor zijn er video's en demonstraties. Ook krijgen winnaars van de drie TEDx Amsterdam Challenges gelegenheid zich te presenteren. Het volledige programma is te vinden op www.tedxamsterdam.nl.

Verward

Monique van Dusseldorp, Program Director van TEDx Amsterdam en verantwoordelijk voor de samenstelling van het programma: "Het programma van TEDxAmsterdam is vol en divers. We willen de bezoekers verrassen en inspireren met een stroom aan ideeën uit heel verschillende gebieden. Het zijn die indirecte verbanden die doorbraken veroorzaken. Als iedereen een beetje verward naar huis gaat, is onze missie geslaagd".

Over Robbert Dijkgraaf

Prof. dr. Robbert Dijkgraaf is hoogleraar mathematische fysica aan de Universiteit van Amsterdam. Daarvoor was hij verbonden aan de Princeton University in New Jersey (VS). Na zijn studies wiskunde en natuurkunde studeerde Dijkgraaf een periode aan de Gerrit Rietveld Academie, maar hij kwam toch terug naar de wetenschap om in Utrecht cum laude te promoveren bij Nobelprijswinnaar Gerard 't Hoofd. In 2003 ontving de theoretisch fysicus de prestigieuze Spinoza-premie voor zijn werk op het gebied van de snaartheorie, de theorie die een verbinding is tussen de relativiteitstheorie van Einstein en de quantummechanica. Dijkgraaf legt graag een link tussen alledaagse zaken en de wetenschap. Hij is columnist voor NRC Handelsblad en Folia, redacteur van de Academische Boekengids, medewerker bij het televisieprogramma Hoe?Zo! en was te gast bij het tv-programma Zomergasten van de VPRO. Dijkgraaf is sinds 19 mei 2008 president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, lid van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen en lid van het Innovatieplatform.

Over Tony DiSanto

Tony DiSanto is President of Programming and Development voor MTV in New York. In die rol is hij één van de bedenkers van reality series van MTV Networks. Hij was uitvoerend producent van series en shows zoals Run's House, The Hills, The City, Paris Hilton My New BFF en Made. In 1998 was hij medebedenker van langlopende shows als Total Request Live ("TRL") met Carson Daly en Say What? Karaoke. DiSanto volgde zijn opleiding aan de NYU Film School en werkte als regisseur van video clips, korte films and commercials, voordat hij midden jaren negentig bij MTV aan boord kwam.

Over Merlijn Twaalfhoven

Merlijn Twaalfhoven (1976) is een Nederlandse componist en organisator van multidisciplinaire muziekevenementen. Als componist voelt hij zich verantwoordelijk voor de totale beleving van de toeschouwer. Ruimte en klank zijn niet van elkaar te scheiden, en het visuele beïnvloedt altijd het auditieve. Daardoor begeeft Twaalfhoven zich veelal op terreinen buiten de muziek en werkt hij samen met beeldend kunstenaars, choreografen en regisseurs. Hij ontwikkelde bijvoorbeeld enkele grote muziekprojecten in Palestina en Jordanië waarbij kinderen uit Palestijnse vluchtelingenkampen een grote rol hadden. Merlijn Twaalfhoven werkt als lector aan de hogeschool voor de kunsten ArtEZ waar hij onder de noemer PopKunst onderzoek doet naar hoe met hedendaagse kunst een breed publiek te bereiken zonder artistieke concessies. Hij studeerde altviool en compositie aan het Conservatorium van Amsterdam met specifieke interesse voor etnomusicologie en hedendaagse muziek door Zuid-Indiase technieken

Over TEDx Amsterdam

De eerste TEDxAmsterdam vindt plaats op 20 november 2009 in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam en belooft op meerdere fronten een bijzonder evenement te worden. Niet alleen brengt de organisatie vele topsprekers bijeen, maar ook de gastenlijst voor dit invitation-only evenement bestaat uit 500 opinieleiders. Een speciale commissie moet de ideale samenstelling bepalen van topwetenschappers, sleutelfiguren uit de het bedrijfsleven, kunstenaars en jonge talenten die op andere manieren hun hoofd boven het maaiveld uitsteken.

Over TEDx

In de geest van het motto "Ideas Worth Spreading" biedt TED een licentieprogramma dat scholen, bedrijven, bibliotheken of zelfs een groep vrienden in staat stelt om TED te ervaren door zelf lokaal evenementen te ontwikkelen en organiseren. Dit vindt plaats onder de noemer TEDx, waarbij de "x" staat voor "independently organized". TED ondersteunt deze initiatieven met een gratis handleiding met gedetailleerd advies, het recht om TED Talks te gebruiken, promotie op de TED-website en het TEDx label.

Over TED

TED is een jaarlijks evenement waar de grootste denkers en doeners van de wereld uitgenodigd zijn om hun passie te delen. "TED" staat voor Technology, Entertainment, Design - drie brede onderwerpen die samen onze toekomst vormgeven. Maar TED behandelt ook andere baanbrekende ideeën op het gebied van kunst, wetenschap en business. Bezoekers noemden TED "the ultimate brain spa" en "a journey into the future, in the company of those creating it." De deelnemers aan de conferentie -CEO's, wetenschappers, creatieven en filantropen- zijn bijna net zo uitzonderlijk als de sprekers, waaronder in de afgelopen jaren Bill Clinton, Bill Gates, Jane Goodall, Frank Gehry, Paul Simon, Sir Richard Branson, Philippe Starck and Bono.





http://www.tedxamsterdam.nl