KRO

KRO De Wandeling met fotografe en voormalig model Luca van Wersch

Uitzenddatum: 20/11/2009

Fotografe en voormalig model Luca van Wersch (41) voedt in haar eentje vijf dochters op in de leeftijd van drie tot elf jaar. In november 2008 werd bij haar het zeer zeldzame agromegalie geconstateerd: een goedaardige tumor in het hoofd, waardoor haar handen en voeten gaan groeien en ze een snor en een baard krijgt. In KRO de Wandeling van 20 november vertelt ze Hella van der Wijst hoe ze zich op de been houdt. "Ik draai voor 90 procent op wilskracht."

Aanvankelijk denkt Luca dat ze zich door haar recente scheiding niet lekker voelt. Maar het blijft niet alleen bij vermoeidheid. Zo groeien haar voeten van maat 39 naar maat 43, transpireert ze veel en krijgt ze een verdikte tong. "Mijn arts zei op een gegeven moment: `Jouw voeten zijn wel erg groot'. Die ging wat onderzoeken doen en toen ging het heel hard." Er wordt bij Luca acromegalie geconstateerd, een goedaardige tumor in de hypofyse.
Ondanks de vele klachten probeert Van Wersch nog zoveel mogelijk zelf te doen. "Als ik aan mijn ziekte zou toegeven, lag ik de hele dag in bed." Er is niks te zeggen over het verloop van Luca's acromegalie. In KRO De Wandeling praat de fotografe openhartig over schoonheid, het steeds zieker worden, het zorgen voor haar kinderen en de sporen die ze na zal laten. Aan het eind van de wandeling wacht Luca een grote verrassing. Topfotograaf Stefan Ammerlaan staat haar in het bos met haar dochters op te wachten voor een eigen professionele fotoshoot.

Hella van der Wijst gaat wekelijks op zoek naar inspirerende verhalen van mensen die hun hart volgen. Daarbij doorkruist ze wandelend de mooiste natuurgebieden.

KRO De Wandeling, vrijdag 20 november om 17.05 uur bij de KRO op Nederland 2