Rijksuniversiteit Groningen

Resolutions of racemates by crystallization additives and attrition

Datum: 20 november 2009

Promotie: M.S. Leeman, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Resolutions of racemates by crystallization additives and attrition

Promotor(s): prof.dr.ir. A.J. Minnaard, prof.dr. R.M. Kellogg

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Spiegelbeeldmoleculen scheiden door kristallisatie

Spiegelbeeldmoleculen (enantiomeren) worden door het menselijk lichaam op verschillende manieren herkend. De ene enantiomeer kan een genezende werking hebben, terwijl de andere niet werkzaam of zelfs erg giftig is. Voor de farmaceutische industrie is het dus van groot belang om slechts de werkzame enantiomeer in een medicijn te stoppen.

Om dit te bereiken moeten de racemische mengsels worden gescheiden. Dit wordt vaak gedaan door een kristallisatiemethode die door Louis Pasteur halverwege de 19de eeuw is ontwikkeld. Het proefschrift van Michel Leeman beschrijft technieken waarmee het scheiden van enantiomeren door kristallisatie kan worden verbeterd. Door het toevoegen van kleine hoeveelheden van een additief kon de opbrengst van het gewenste zuivere enantiomeer soms aanzienlijk worden verbeterd. Een opmerkelijke ontdekking die al eerder in het nieuws kwam, is dat sommige racematen kunnen worden gescheiden door het eerste kristal dat wordt gevormd bij een kristallisatieproces vanuit een oplossing simpelweg kapot te malen en tegelijkertijd de oplossing racemisch te houden. Op deze manier werd slechts één van de enantiomeren verkregen en wel in hoge opbrengst.

Michel Leeman (Emmen, 1978) studeerde chemie aan de Hogeschool Drenthe. Hij verrichtte het promotie-onderzoek bij Syncom BV, een uit de RUG voortgekomen chemisch bedrijf. Het onderzoek werd gefinancierd door Syncom, het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) en het Europese vonds voor regionale ontwikkeling (EFRO).

Laatst gewijzigd: 06 november 2009 11:20