Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht
16-11-2009

Geologie van de rivier de Taag:
Archief van klimaatverandering en menselijke activiteit

Toenemende droogte in Spanje en Portugal kan in de nabije toekomst leiden tot meer erosie en verlies van vruchtbaar land. Dat voorspelt fysisch geograaf Geert-Jan Vis op basis van zijn onderzoek naar de ontwikkeling van de rivier de Taag sinds de laatste ijstijd. Vis promoveert 20 november aan de VU.

Door de opwarming van de aarde sinds de laatste ijstijd steeg de zeespiegel, waarna in Portugal een binnenzee ontstond tot wel 100 km landinwaarts. De rivier de Taag, met haar oorsprong in oost Spanje, voerde zand en klei naar deze binnenzee. Toen het gebied 5000 jaar geleden door een verdere klimaatverandering verdroogde, werd die aanvoer van sediment door de Taag steeds groter. Daar bovenop zorgde ontbossing in de Middeleeuwen voor sterk toegenomen erosie, waardoor in de binnenzee en op de Atlantische Oceaanbodem de afzetting van sediment verdrievoudigde.

Bodemerosie gevaar voor waterkrachtcentrales
Klimaatvoorspellingen voor het Middellandse Zeegebied wijzen op een afname van de hoeveelheid neerslag en op een verdubbeling van het aantal extreem droge periodes in de komende eeuw. Op basis van het onderzoek van Vis, is te verwachten dat de toenemende droogte in het Middellandse Zeegebied tot een intensificatie van bodemerosie zal leiden. Naast het verlies van vruchtbaar land, kan dit leiden tot het versneld dichtslibben van de stuwmeren van waterkrachtcentrales.

De Taag vormt geologisch gezien een uniek riviersysteem in Europa door de directe verbinding met de diepe Atlantische Oceaan. Hierdoor is het systeem uitermate gevoelig voor veranderingen van de zeespiegel. Daarnaast hebben het veranderende klimaat en de mens een grote invloed gehad op de geologische ontwikkeling. Met grondboringen bracht Vis de geologische opbouw van de Taag in kaart. Zo werd nu voor het eerst duidelijk hoe de rivier zich gedurende de afgelopen 20.000 jaar heeft ontwikkeld. Deze kennis geeft inzicht in de toekomstige reactie van zuid Europese





riviersystemen op klimaatverandering.