Gemeente Binnenmaas

Tienvoetweg Heinenoord geopend

Na jaren van voorbereiding en uitvoering wordt op vrijdag 20 november de Tienvoetweg in Heinenoord officieel geopend door wethouder mevrouw E.M. Kooijman-de Heer van de gemeente Binnenmaas. Deze nieuwe weg vormt een snelle en veilige verbinding tussen het dorp Heinenoord en de provinciale weg N217.

De kern Heinenoord was verkeerskundig niet optimaal ontsloten. De route over het Oosteinde via de Reedijk was niet de kortste en snelste naar de N217 en rijksweg A29. Bovendien ontstaat er in de spits nog wel eens vertraging op de provinciale weg. Dat leidde tot veel (sluip)verkeer op wegen die daar minder geschikt voor zijn, zoals de Oud-Heinenoordseweg, de Sluisendijk en de Goidschalxoordsedijk/ Westdijk. De nieuwe Tienvoetweg moet zorgen voor een forse vermindering van de verkeersoverlast op de smalle wegen en dijken van het dorp Heinenoord en het buurtschap Goidschalxoord. De leefbaarheid, bereikbaarheid en verkeersveiligheid moeten er met de ingebruikname van de nieuwe ontsluitingsweg behoorlijk op vooruit gaan.

Vijf jaar werk

De voorbereidingen voor de aanleg van deze ontsluitingsweg zijn al in 2004 gestart. Na heel veel onderzoek neemt de gemeenteraad in het najaar van 2005 het besluit om de weg daadwerkelijk aan te leggen. Aannemer BAM Wegen en de gemeente werken gezamenlijk het ontwerp verder uit. Het is technisch een behoorlijk ingewikkelde klus omdat bijvoorbeeld bijzondere maatregelen getroffen moeten worden om de ruwwatertransportleiding die langs de N217 loopt te overbruggen. Allerlei kabels en leidingen moeten worden omgelegd, en dat brengt ook de kosten omhoog. Eind 2007 wordt uiteindelijk echt gestart met de werkzaamheden. Eerst wordt zand en grond opgebracht om de bodem voor te belasten, zodat er later geen verzakkingen kunnen optreden. Eind 2008 gaan de werkzaamheden voor de echte aanleg van start. Er komt een tweebaansweg die aansluit op de rotonde op de N217. Aan beide zijden van de Tienvoetweg is een geasfalteerd fietspad aangelegd, het vrachtwagenparkeerterrein is bestraat, de toegang tot het volkstuinencomplex verbeterd en ook de parkeerplaatsen voor de voetbalvereniging en multifunctioneel centrum De Tienvoet liggen er weer spic en span bij. De totale kosten zijn uiteindelijk uitgekomen op 2.060.000,=.

Buslijn 161

Ook buslijn 161 van Arriva maakt vanaf vrijdagmiddag gebruik van deze route. De bushalten op de Dorpsstraat in Heinenoord en Goidschalxoord zijn vervallen. Deze week rijdt de bus nog over de Oud-Heinenoordseweg omdat de aansluiting van de nieuwe weg op de Dorpsstraat nog niet helemaal klaar is. Vanaf vrijdag wordt de nieuwe halte aan het begin van de Tienvoetweg in gebruik genomen. De bus rijdt voortaan vanuit Oud-Beijerland over de N217, de Tienvoetweg, de Dorpsstraat en het Oosteinde naar busstation Reedijk en vice versa.