Vrije Universiteit Amsterdam

De geologische ontwikkeling van de Taag


* Startdatum: 20-11-2009


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: De geologische ontwikkeling van de Taag


* Spreker: G.J. Vis


* Promotor: prof.dr. J.F. Vandenberghe prof.dr. D. Kroon


* Onderdeel: Faculteit der Aard- en levenswetenschappen


* Wetenschapsgebied: Aard- en levenswetenschappen


* Evenementtype: Promotie

De rivier de Taag in Spanje en Portugal was gedurende de laatste 20.000 jaar uitermate gevoelig voor klimaatverandering en daarmee gepaard gaande schommelingen in zeespiegel, neerslag en vegetatie. Dit is de conclusie van Geert Jan Vis.

De Taag stroomde tijdens de laatste ijstijd, 20.000 jaar geleden, in een diep dal dat ontstond door een 120 meter lagere zeespiegel. Door de opwarming van de aarde na de ijstijd smolten wereldwijd ijskappen en steeg de zeespiegel zeer snel. In het Portugese Taagdal ontstond een binnenzee tot wel 100 km landinwaarts. De Taag vulde de binnenzee met zand en klei uit het achterland. Hierdoor kwam nauwelijks nog sediment in zee terecht. Een droger klimaat tijdens de laatste 5000 jaar en ontbossing sinds de Middeleeuwen, resulteerden in toenemende erosie. Hierdoor verdrievoudigde de sedimentatie in het Taagdal en ook op de zeebodem.

Door de ligging op een schiereiland met grote klimaatcontrasten aan een diepe oceaan, is de Taag erg gevoelig voor veranderingen van zeespiegel, neerslag en vegetatie als gevolg van klimaatverandering. De tegelijkertijd op land en in zee optredende veranderingen door klimaatverandering en ontbossing konden worden aangetoond door een nieuwe aanpak. Hierbij werd de geologie van de Taag met een geïntegreerde detailstudie op land en in zee in kaart gebracht.

De geologische ontwikkeling van de Taag is aan het licht gebracht door dwarsdoorsneden, kaarten en sedimentologische analyses. Deze zijn gebaseerd op grondboringen in het Taagdal en boringen op de oceaanbodem tot 4600 m waterdiepte.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam