Vrije Universiteit Amsterdam

Toll-like receptoren in het centrale zenuwstelsel: regelaars van ontstekingen, bescherming, ontwikkeling en herstel


* Startdatum: 20-11-2009


* Tijd: 10.45


* Locatie: Aula


* Titel: Toll-like receptoren in het centrale zenuwstelsel: regelaars van ontstekingen, bescherming, ontwikkeling en herstel


* Spreker: M. Bsibsi


* Promotor: prof.dr. C.D. Dijkstra


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

Malika Bsibsi laat in haar proefschrift zien dat net als in andere organen TLRs in het centrale zenuwstelsel een duidelijke rol spelen bij het op gang brengen van ontstekingen en afweerreacties.

Maar het verhaal blijkt veel verder te gaan dan dat. Op elk van de verschillende soorten hersencellen vinden we een eigen set TLRs, en op elk van die cellen heeft elke TLR weer een heel eigen functie. Deze functies beperken zich niet alleen tot het aanschakelen van afweerreacties, maar ze controleren ook de migratie van cellen, en hun ontwikkeling en overleving. Hoewel haar onderzoek zich beperkte tot gliacellen, weten we inmiddels uit het werk van anderen dat ook zenuwcellen zich van TLRs bedienen.

Van alle nieuwe gegevens springt misschien nog wel het meest in het oog de belangrijke rol die TLRs in het zenuwstelsel lijken te hebben bij het onder controle houden van ontstekingen, en het dempen van afweerreacties in plaats van het stimuleren ervan. Deze cruciale beschermende functie wordt mede aangestuurd door lichaamseigen stoffen in het zenuwstelsel zelf, zoals CD14 en stathmine. Door de verbluffende variatie in TLR functies binnen hersenen en ruggenmerg zal het niet eenvoudig zijn om met simpele ingrepen bepaalde TLR functies te stimuleren of te remmen.

Toch wijzen de resultaten van Bsibsis proefschrift erop dat gerichte activatie of remming van bepaalde TLRs unieke mogelijkheden kan bieden om aandoeningen in het centrale zenuwstelsel beter onder controle te krijgen. Het zal overigens nog wel even doorpuzzelen zijn over manieren om dat op een effectieve en gecontroleerde manier te doen. Dit geldt ook voor MS waarbij zo ongeveer elke hersencel in ontstekinggebieden op zijn eigen manier en met zijn eigen set TLRs meespeelt in het proces van ontsteking en herstel.
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam