Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

Verscholen Joodse begraafplaats aan Oostzeedijk beschreven

Burgemeester Aboutaleb overhandigt op vrijdag 20 november het eerste exemplaar van een boek over de Joodse begraafplaats aan de Rotterdamse Oostzeedijk aan rabbijn Evers. Het boek Huis van de levenden is geschreven door Ton Hokken en uitgegeven door Primavera Pers, in samenwerking met het Gemeentearchief Rotterdam. De begraafplaats werd gesticht in 1696. Het is een van de weinige oude monumenten in Rotterdam, maar desondanks nauwelijks bekend.

De begraafplaats ligt verscholen achter een muur, met een kleine toegangsdeur aan de Oostzeedijk. De meeste graven dateren van 1770 tot 1820. Er liggen veel leden van families die al geruime tijd in Rotterdam woonden en een invloedrijke positie hadden binnen de Joodse gemeenschap.

Zerken

De uitgave bevat de fotos die het Gemeentearchief Rotterdam in 1976 van de ruim 200 zerken liet maken, toen veel inscripties in betere staat waren dan nu. De doorgaans Hebreeuwse teksten zijn vertaald, vaak vanaf de foto. Ton Hokken deed vervolgens onderzoek naar de levensloop van de mensen die er begraven liggen.

Zorg

Het boek beschrijft de historie van de begraafplaats mede in relatie tot andere Joodse begraafplaatsen in Rotterdam. De Hebreeuwse naam voor begraafplaats Bet Chajiem betekent huis van de levenden. Overledenen zullen uiteindelijk opstaan uit de dood. De zorg voor hun stoffelijke resten houdt daarmee verband. Volgens de Joodse religie wordt niet gecremeerd en graven worden niet geruimd. De geschiedenis van de begraafplaats illustreert hoeveel moeite de gemeenschap deed om voldoende grond te hebben voor hun doden. Rond 1820 was de begraafplaats vol. Na een periode van verval sinds 1975 werd het monument onlangs gerestaureerd door de stichting Boete en Verzoening.

Joodse gemeenschap

Huis van de levenden biedt aanknopingspunten voor een nadere geschiedschrijving van de Joodse gemeenschap rond 1800 in deze stad. Vlak voor mei 1940 was Rotterdam een van de Hollandse steden met veel Joodse inwoners: ongeveer 13.000. Tijdens de oorlog kwamen 6000 van hen om. Huis van de levenden houdt de geschiedenis van de Rotterdamse Joden in ere en vult die aan met talrijke biografische gegevens.