Wageningen Universiteit en Researchcentrum
19 nov 2009
Nummer: N
foto: Ruth Adriaansen
Gevarieerd eten houdt het immuunsysteem scherp. En dan maakt het niet
uit of dit biologisch geteeld of gewoon voedsel is. Variatie in eten,
geeft variatie in milde stress. En omdat iedereen anders reageert op
stress, is gevarieerd eten gemiddeld het gezondst, adviseert Ruth
Adriaansen-Tennekes. De dierfysiologe van Wageningen University
promoveert vrijdag 20 november op een proefschrift over
veranderingen die voedsel teweeg kan brengen in de immuunrespons van
legkippen: de invloed dus van voedsel op ziektegevoeligheid.
Het lijkt een open deur: ieder individu reageert anders op stress, op
veranderingen in de leef- of werkomgeving bijvoorbeeld. Wat de een als
stress ervaart, heeft geen enkele invloed op het stresssysteem van een
ander, illustreert Adriaansen het individuele karakter van stress.
Stressgevoeligheid is direct van invloed op de respons van het
immuunsysteem en daarom op de gezondheid.
Ook voeding is van invloed op die stressreactie van een individu.
Adriaansen baseert zich op kippenonderzoek dat is uitgevoerd in het
kader van een grootschalige studie naar mogelijke gezondheidsvoordelen
van biologisch voedsel. Daarvoor werden leghennen gebruikt die al meer
dan 25 generaties achtereen hetzelfde voer krijgen. Een groep van deze
hennen werd op biologisch kippenvoer gezet en een groep kreeg
vergelijkbaar kippenvoer, maar dan gewoon geteeld.
Schop
De groepen werden twee generaties gevolgd onder meer aan de hand van
bloedanalyses. Het immuunsysteem van alle groepen reageert alerter,
blijkt uit het onderzoek. Adriaansen: âHet immuunsysteem krijgt door
verandering van voer een schop onder zijn kont. Niet alleen de
gezondheidsweerstand verandert, ook de hormoonhuishouding en daarmee
de stressgevoeligheid, wordt beïnvloed. Daarbij maakt het niet uit of
het om biologisch geteeld voedsel gaat of om gewoon voer. Welk dieet
het beste is, is niet te zeggen.â
Waarmee dus de eeuwenoude discussie of biologisch geteeld voedsel al
dan niet gezonder is, nog steeds niet is beslecht? âKloptâ, zegt Ruth
Adriaansen. âUit dit onderzoek blijkt dat het allemaal veel
ingewikkelder in elkaar steekt. Ieder individu reageert anders op
stress, en daarmee op voedsel. Hoe is niet te voorspellen. Het
onderzoek heeft veel nieuwe onderzoeksvragen opgeroepen.
Voortschrijdend inzicht, voortschrijdende wetenschap.â | Broer
Scholtens
Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het
blad voor Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Meer informatie
bij Pers- en wetenschapsvoorlichting van Wageningen UR, e-mail:
pers.communicatie@wur of bij de redactie van Resource, e-mail:
resource@wur.nl.