Open Universiteit brengt met FTA onderwijs over vrije software

20/11/2009 10:00

Open Universiteit Nederland

De Open Universiteit Nederland biedt samen met Europese partners in de Free Technology Academy (FTA) onderwijs aan over vrije software (of open source software). De FTA start in januari 2010 met de eerste cursussen over vrije software en open standaarden. Het leermateriaal zal voor iedereen gratis beschikbaar zijn. Voor begeleiding, practica en certificering moet wel betaald worden om de kosten te dekken. De inschrijving hiervoor is deze week geopend.

De eerste twee cursussen zijn The concepts of Free Software and Open Standards en The GNU/Linux Operating System. De Open Universiteit is intensief betrokken bij de ontwikkeling, begeleiding en de examinering van de cursussen. De cursussen kunnen door iedereen gevolgd worden bij de Free Technology Academy. Wie studeert aan de Open Universiteit, kan de cursussen inbrengen in de één van de opleidingen van de faculteit Informatica.

Free Technology Academy

De Free Technology Academy (FTA) is een consortium van de Open Universiteit van Catalonië (Spanje), de Open Universiteit Nederland en het Free Knowledge Institute (Amsterdam). De FTA wordt ondersteund door het EU-programma 'Leven Lang Leren' om internationaal onderwijs over vrije software op te zetten. De cursussen zijn Engelstalig en worden volledig online gegeven in een virtuele campus. Op termijn willen de participerende instellingen een volledige masteropleiding Vrije software aanbieden.

Zodra de cursussen beginnen, komen alle leermaterialen van de cursussen publiek beschikbaar. Conform de gedachte achter open educational resources, mag iedereen er gebruik van maken. De cursussen van de FTA bestaan wel uit meer dan alleen de leermaterialen. Die cursussen zijn inclusief begeleiding, practica en examinering. Voor deze diensten wordt voor de volledige cursus een cursusgeld van 380 euro gevraagd om de kosten te dekken. Kijk voor informatie en inschrijven op: http://www.ou.nl/eCache/DEF/2/16/502.html en www.ftacademy.org





http://www.ou.nl