Gemeente Lelystad

Nieuwkomers positief over Lelystad

Donderdag 19 november 2009

De positieve kanten van Lelystad gaven in 2008 de doorslag voor de keuze van nieuwkomers.

Hoge waardering

In een onderzoek naar de verhuismotieven onder nieuwkomers heeft 78 procent van de ondervraagden dat aangegeven. Verder komt uit het onderzoek naar voren dat 55-plussers Lelystad een hoger waarderingscijfer geven (7,0) dan jongeren tussen 18 en 24 jaar (6,1). Bijna de helft van de ondervraagden verwacht langer dan tien jaar in de stad te blijven wonen. Een derde denkt aan een periode tussen de vier en tien jaar.

Verhuismotieven

Lelystad doet het als woonplaats goed bij stellen. Voor maar liefst 31 procent van de nieuwe inwoners was samenwonen/huwelijk in 2008 de belangrijkste reden om naar Lelystad te verhuizen. Op de tweede plaats was de woning een verhuismotief. Veelal vonden de nieuwkomers hun oude woning te klein. Maar ook de wens een woning te kopen of een woning met een tuin te verwerven, waren aanleiding om zich in Lelystad te vestigen.

Jonge mensen

Nieuwe inwoners van Lelystad zijn jong. De stad trekt veel twintigers. Ongeveer 33 procent van de nieuwe inwoners is tussen de twintig en dertig jaar. Nieuwe inwoners trekken vaak in een koopwoning tot EUR 200.000 (33 procent) of in een huurhuis (37 procent). Nieuwbouwwijken trekken naar verhouding weinig nieuwe inwoners. De woning van nieuwkomers staat veelal in de bestaande stad. Het huis is bij voorkeur gebouwd in een rustige en veilige wijk. Wonen te midden van aardige mensen vindt men belangrijk.

Kan nog beter

Ook de nieuwe inwoners zijn het erover eens dat aan de stad nog wel het een en ander verbeterd kan worden. Hun adviezen komen sterk overeen met uitkomsten van andere onderzoeken onder inwoners van Lelystad. Bijna de helft van alle antwoorden valt in de categorie: uitgaan en winkel aanbod. Er is vooral behoefte aan een leuker centrum. Daarnaast zijn verbeteringen voorgesteld die te maken hebben met de aanpak van criminaliteit, veiligheid, parkeren en openbare ruimte.

Nieuwkomers

Jaarlijks komen er ongeveer 3750 mensen in Lelystad wonen. Dit zijn zo'n 2100 huishoudens, waarvan 35 procent gezinnen. Lelystad telt nu ruim 74.000 inwoners. Dat moeten er uiteindelijk 80.000 worden.
---