Rabobank Nederland

Rabobank: Woningmarkt stabiliseert

De Rabobank voorziet een stabilisatie van de woningmarkt. De grootste daling van de transactieaantallen en de huizenprijzen is daarmee achter de rug. Wel is het aantal woningverkopen nog steeds historisch laag. Met meer dan 90.000 transacties tot nu toe in 2009 zit de markt echter niet "op slot". Er doen zich op de Nederlandse hypothekenmarkt geen noemenswaardige betalingsproblemen voor. Dit en meer leest u in het vandaag verschenen Kwartaalbericht Woningmarkt.

De stabilisatie op de Nederlandse woningmarkt vindt een parallel in het einde van de economische recessie. Hoewel weer sprake is van economische groei, zal de werkloosheid voorlopig nog verder oplopen. Ook de betalingsproblemen kunnen hierdoor toenemen, al moet dit effect niet worden overschat. Internationaal gezien staat de Nederlandse huizenmarkt er gunstig voor. Binnen Europa heeft Nederland al enige tijd het laagste percentage van klanten met een betalingsachterstand (minder dan 0,5%). Bovendien is dit percentage nauwelijks toegenomen, hetgeen ook de structurele gezondheid van de Nederlandse markt voor woninghypotheken ondersteunt.

Dit beeld wordt bevestigd door de hypothekenportefeuille van de Rabobank. Uit interne analyses blijkt dat slechts een relatief beperkt aantal klanten tegen betalingsachterstanden aanloopt en dat het grootste deel van deze klanten zich herstelt zonder verkoop van de woning. In absolute aantallen blijft de omvang van de betalingsproblemen daarmee beperkt. De prijsontwikkeling van koopwoningen zal hierdoor niet direct beïnvloed worden.

De gemiddelde prijsontwikkeling van koopwoningen wordt sterk beïnvloed door samenstellingseffecten, die het beeld van de feitelijke marktontwikkelingen vertroebelen. Zo daalt de gemiddelde transactieprijs als er minder dure woningen worden verkocht, ook als per prijssegment de prijzen redelijk op peil blijven. Zo zal de door de Rabobank jarenlang gevolgde mediane huizenprijs van de NVM dit jaar naar verwachting met 7% afnemen. Uit onderzoek naar de recente prijsdalingen blijkt echter dat het samenstellingseffect in deze reeks ten minste 3 procentpunt bedraagt en dat de feitelijke ontwikkelingen minder ongunstig zijn.

De Rabobank zal in het vervolg haar verwachtingen baseren op de Prijsindex Bestaande Koopwoningen van CBS/Kadaster. Deze reeks vormt een betere afspiegeling van het feitelijk prijsbeloop in de markt. Voor 2009 voorzien wij een prijsafname met 3:% en een verdere afname met 1% in 2010. Voor de komende kwartalen verwachten wij een stabilisatie van deze prijsindex. Toch zullen de prijzen volgend jaar gemiddeld nog 1% lager liggen dan dit jaar. Deze daling komt geheel voor rekening van een lager aanvangsniveau in 2010 ten opzichte van 2009.