Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


20 nov 2009

Amsterdam wint Jong Lokaal Bokaal

Amsterdam heeft de Jong Lokaal Bokaal 2009 gewonnen. De stad versloeg de andere twee finalisten Oosterhout en Capelle aan den IJssel. De prijs is door de Nationale Jeugdraad en minister Rouvoet in het leven geroepen om gemeenten te stimuleren zich actiever in te zetten voor jongerenparticipatie.

Juryrapport Amsterdam
De jury looft het realisme van Amsterdam. Amsterdam weet dat het onmogelijk is elke jongere te bereiken, maar bereikt er toch veel door het brede aanbod van projecten en een diversiteit in beleid. Amsterdam past jeugdparticipatie zo veel mogelijk toe in het eigen beleidsapparaat. Beleidsmakers, politici en professionals in het veld moeten ruimte geven aan jongeren om hun stem te laten horen.

Oosterhout en Capelle aan den IJssel
Naast Amsterdam waren ook Oosterhout en Capelle aan den IJssel genomineerd voor de Jong Lokaal Bokaal. De jury prees Oosterhout als een gemeente die met creatieve ideeën de jeugd probeert aan zich te binden, ondanks de vergrijzing in deze regio. De winnaar van vorig jaar, de gemeente Capelle aan den IJssel, valt volgens de jury op door de erg actieve en representatieve Capelse Jeugdraad (CJR). Onder begeleiding van een apart aangestelde jeugdgriffier adviseert CJR de gemeente en bedenkt eigen projecten.