Gemeente Lelystad

College stopt tijdelijk met planvorming Noordzoom

Vrijdag 20 november 2009

Het college van Lelystad heeft besloten de planvorming voor woningbouw in de Noordzoom fase 2 tijdelijk stop te zetten. Dit is het gebied ten noorden van Karveel/Boeier.

Wel wil het college de mogelijkheid van woningbouw in de toekomst open houden. Dit gebeurt door het opnemen van een zogenoemde wijzigingsbevoegdheid voor deze locatie in het in voorbereiding zijnde bestemmingsplan Kustpark.

Voor Noordzoom fase 2 zijn in de afgelopen jaren diverse visies, een belangenkaart en schetsontwerpen gemaakt. Waar aanvankelijk werd uitgegaan van ca. 300 woningen, telde het laatste ontwerpplan nog ca. 80 woningen. Daarbij was rekening gehouden met de wensen van bewoners om de groenfuncties in dit bijzondere gebied nabij het Zuigerplasbos te behouden. De tot nu ontwikkelde plannen en documenten zullen bij een mogelijke toekomstige invulling van het gebied als basis dienen voor de dan op te pakken verdere planvorming.

Het besluit van het college vloeit voort uit het de behandeling van het Meerjaren Woningbouwprogramma in de gemeenteraad waarbij geen prioriteit is gegeven aan woningbouw in fase 2 van de Noordzoom. De eerste fase van de Noordzoom - de ontwikkeling van het landgoed en van de buitenplaatsen - is inmiddels volop in ontwikkeling en voor een groot deel al gereed.

De Tuinbutler

In het in voorbereiding zijnde bestemmingsplan Kustpark wordt in het gebied van de Noordzoom het initiatief van `De Tuinbutler' opgenomen. ' De Tuinbutler' is een bijzondere volkstuin die beheerd wordt door een vaste medewerker die zich hier full time voor inzet. Mensen kunnen bij de tuinbutler een tuin huren die al het goeds brengt van een eigen moestuin, zonder dat men zich veel hoeft in te spannen. Aan het einde van dit jaar zal De Tuinbutler de eerste fase van zijn onderneming starten aan de Bosweg, passend binnen de geldende planologische voorwaarden.

De tweede fase van het plan van De Tuinbutler bestaat uit realisering van leerwerkplekken voor mensen met, maar ook zonder zorgindicatie. Hiervoor is extra bebouwing nodig. Om dat mogelijk te maken wil het college van Lelystad ook daarvoor het instrument van wijzigingsbevoegdheid in het bestemmingsplan Kustpark opnemen. Meer informatie over het initiatief van ` De Tuinbutler' is te vinden op de website www.detuinbutler.nl.

De start van de bestemmingsplanprocedure Kustpark wordt te zijner tijd bekendgemaakt in de wekelijkse `Openbare Bekendmakingen' van de gemeente in de Flevo Post en op de gemeentelijke website www.lelystad.nl/gemeente.


---