Gemeente Rotterdam

Woensdag 18 november heeft wethouder Karakus (Wonen en Ruimtelijke Ordening) in de Heijsehaven in Rotterdam de bouw van het drijvend paviljoen officieel gestart.

Samen met de heer Van der Leeuw (directeur Dura Vermeer) en de heer Van Wijhe (portefeuillemanager Bijzonder Vastgoed gemeente Rotterdam) sloeg hij een aantal stalen profielen in het drijvende eiland dat de basis is voor de drie koepels van het drijvend paviljoen. April 2010 is de bouw van het paviljoen gereed en wordt het gehele complex versleept naar de Rijnhaven.

Mei 2010 krijgt Rotterdam er een nieuw drijvend icoon bij: het drijvend paviljoen. Dit paviljoen is niet alleen bijzonder door de drijvende bollen op het water, maar ook klimaatbestendig, innovatief, duurzaam en flexibel. Het drijvend paviljoen is een pilot voor drijvend bouwen in Rotterdam. Het ligt tot 2015 in de Rijnhaven: daarna wordt het paviljoen verscheept naar een ander deel van Stadshavens.

Wethouder Karakus geeft het startsein voor de bouw van het drijvend paviljoen

Klimaatbestendig en gezichtsbepalend
Doordat het paviljoen drijft, stijgt het automatisch mee met de waterspiegel. Dat maakt het paviljoen een voorbeeld voor het klimaatbestendig bouwen dat in Rotterdam zijn opmars gaat maken. Het vernieuwende paviljoen verenigt de Rotterdamse doelen om de uitstoot van het broeikasgas CO2 te halveren en om de stad ook in de toekomst klimaatbestendig te houden. Het is het eerste resultaat van Rotterdam Climate Proof (onderdeel van Rotterdam Climate Initiative) om klimaatbestendig te bouwen in buitendijkse gebieden.

Katalysator van drijvend bouwen
Rotterdam heeft plannen voor het bouwen van drijvende stadswijken. In het gebied Stadshavens is ruimte voor 1600 hectare duurzame gebiedsontwikkeling en worden tot 2040 zo'n 13.000 klimaatbestendige woningen gebouwd, waarvan ca. 1.200 op het water. In deze drijvende woonwijken zullen mensen op het water wonen, boodschappen doen, werken en recreëren. Het paviljoen gaat de mogelijkheden van deze vernieuwing demonstreren. Dat past bij de ambitie van Rotterdam Climate Proof voor een honderd procent klimaatbestendige stad. Drijvend bouwen is een van de oplossingen die in de 21e eeuw veel vaker gekozen zal worden, wereldwijd.

Expositie- en ontvangstruimte
In het paviljoen worden de Rotterdamse ambities op het gebied van klimaat-, delta- en watertechnologie geëxposeerd. Daarnaast worden op deze plek geïnteresseerde groepen ontvangen. Er is een auditorium voor groepen tot 150 mensen, de hele constructie is gebouwd op ontvangst van maximaal 500 personen.

Startsein voor de bouw van het drijvend paviljoen

Ontwerp en ontwikkeling
Het complex is een ontwerp van het ontwerpteam Deltasync/PublicDomain Architecten. Het bouwteam staat onder leiding van Dura Vermeer. FlexBase is verantwoordelijke voor het drijvende fundament. Bij de bouw van het drijvend paviljoen wordt samengewerkt met verschillende opleidingen van de Hogeschool Rotterdam en het Albeda College die in de RDM Campus op Heijplaat zijn gevestigd.

Het drijvend paviljoen is onderdeel van het adaptatieprogramma van Rotterdam Climate Initiative. Lees meer over het adaptatieprogramma op http://www.rotterdamclimateinitiative.nl/?cid=425

Bron: Bestuursdienst, 20-11-2009