Nieuw-Vlaamse Alliantie


Gedaan met Rustige Vastheid of nieuwe verkiezingen (20/11/09)

De N-VA vraagt de federale regering om de impasse te doorbreken en de noodzakelijke hervormingen door te duwen. Als niemand daartoe in staat blijkt te zijn, en de ambitie enkel is om de Rustige Vastheid voort te zetten, kan men beter nieuwe verkiezingen organiseren. N-VA roept CD&V ook op om niet voor de tweede keer op rij een federale regering te installeren zonder Vlaamse meerderheid.

De N-VA is ervan overtuigd dat Herman Van Rompuy de juiste man op de juiste plaats én het juiste tijdstip is. Zijn mandaat als voorzitter van de Europese Raad bezegelt een periode van ingrijpende institutionele hervormingen die Europa opnieuw in beweging moet brengen. Nu die lange en moeilijke periode achter de rug is, kan onder leiding van Van Rompuy met rustige vastheid de nieuwe motor van de Europese besluitvorming warm draaien. We wensen hem alle succes toe bij die opdracht.

In België zijn we nog niet zo ver en blijft de motor vastlopen. De hervormingen die dit land nodig heeft, blijven uit. Onze sociaal-economische positie gaat er intussen op achteruit. Het budget ontspoort en op maatschappelijk vlak vinden we geen consensus met de Franstaligen om een verstrengd migratiebeleid te voeren zoals dat gebeurt in de ons omringende landen.

Herman Van Rompuy, noch zijn voorganger Yves Leterme, zijn erin geslaagd de federale impasse te doorbreken. Bij Leterme ging het premierschap gepaard met veel Franstalig kabaal. Van Rompuy slaagde erin het niets doen geruislozer te laten verlopen. Maar daar bleef het dan ook bij.

De N-VA vraagt om de impasse eindelijk te doorbreken en de noodzakelijke hervormingen door te duwen. Wij kunnen niet geloven dat de CD&V andermaal een federale regering in het zadel helpt die geen Vlaamse meerderheid heeft, aldus N-VA voorzitter Bart De Wever. Wie aan het hoofd van dergelijke regering staat, heeft dan nog weinig belang. Was het niet Herman Van Rompuy die dergelijk experiment staatsgevaarlijk noemde?

Met zon formule zit de mislukking al ingebakken van bij het begin en wordt het mandaat van de kiezer in 2007 nogmaals genegeerd. In dat geval zal er van de beloofde staatshervorming niets in huis komen en dreigt er een draak van een BHV-akkoord op ons af te komen , benadrukt Kamerfractieleider Jan Jambon.

Auteur:
Bart De Wever, Voorzitter N-VA
Jan Jambon, N-VA-fractieleider Kamer

Meer informatie:
Contactpersoon: Valerie Van Peel, Adjunct-woordvoerder N-VA Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: valerie.vanpeel@n-va.be
Url: www.n-va.be