Hoogheemraadschap Delfland
* Delfland kiest voor duurzaam water- en financieel beheer

Delfland kiest voor duurzaam water- en financieel beheer

Met het Waterbeheerplan 2010-2015 `Keuzes maken, kansen benutten' kiest het Hoogheemraadschap van Delfland voor een goede balans tussen enerzijds een veilig gebied met schoon water voor nu en in de toekomst en anderzijds een financieel gezonde huishouding. Dat heeft het algemeen bestuur van het Hoogheemraadschap van Delfland besloten door donderdag 19 november 2009 het Waterbeheerplan 2010-2015 vast te stellen. De verenigde vergadering sprak haar bezorgdheid uit over de financiële situatie van Delfland en draagt het college op binnen drie maanden te komen met voorstellen voor de financiële situatie en de daarmee samenhangende ambities.

Waterbeheerplan Terugbrengen van investeringen betekent scherpere keuzes maken en meer kansen benutten. Projecten die het meest urgent zijn, worden dan ook als eerste aangepakt. Bij andere projecten wordt gekeken naar mogelijkheden om werk met werk te maken of om de planning aan te passen.

Vast staat dat Delfland de komende zes jaar volop investeert in het vergroten van de veiligheid, het verbeteren van de waterkwaliteit, het tegengaan van wateroverlast en het optimaliseren van de zuivering van afvalwater. Voorbeelden zijn de aanleg van 24 hectare natuurvriendelijke oevers, meer ruimte voor vis, goed zwemwater, het verbeteren van 74 kilometer regionale dijken en de aanleg van waterbergingen.

Hoogheemraad Ingrid ter Woorst: "We hebben zeker oog voor de gevolgen van de kredietcrisis, maar we moeten wel blijven investeren in droge voeten en schoon water. Door de klimaatverandering en de slechte waterkwaliteit kunnen we niet anders. Juist met het oog op de toekomst kiezen we voor duurzaam water- en financieel beheer. De wateropgaven waar Delfland voor staat zijn groter dan we in een periode van zes jaar op een verantwoorde manier kunnen uitvoeren. Er is daarom in het plan een maximum investeringsplafond vastgesteld van 95 miljoen euro per jaar voor de planperiode. We gaan nu kijken of andere varianten mogelijk zijn. We bezuinigen daarnaast vanaf 2011 18 miljoen euro op bedrijfsvoering.

Delfland zorgt als regionale waterautoriteit voor stevige dijken, voldoende water, schoon water en gezuiverd afvalwater in een van de dichtstbebouwde, laagstgelegen en meest dynamische delen van de Randstad.