Gemeente Wunseradiel


Afsluitdijk geen beschermd monument

Minister Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft besloten de Afsluitdijk niet aan te wijzen als beschermd monument. Een verzoek hiervoor was ingediend door de stichting Afsluitdijk in maart 2008. De Minister heeft dit besluit genomen na het horen van belanghebbenden en na advies te hebben ingewonnen bij de betrokken gemeenten en provincies.

De beide gemeenten Wieringen en Wûnseradiel hebben negatief geadviseerd op het voorstel. De Afsluitdijk is voldoende beschermd en bescherming van de Afsluitdijk als rijksmomunent kan belemmerend werken voor wenselijke ontwikkelingen van de Afsluitdijk. De beide provincies hebben niet geadviseerd.

Daarnaast zijn er verschillende belanghebbenden die aangegeven hebben tegen dit voornemen te zijn. Vervolgens heeft de Raad voor Cultuur een positief advies gegeven vanwege het bijzondere karakter van de Afsluitdijk.

Het Ministerie hecht een groot belang aan het advies van de lagere overheden. Daarom heeft de minister afgeweken van het advies van de Raad voor Cultuur.