TenneT


TenneT plaatst vogelwerende voorzieningen in hoogspanningsverbinding Steenwijkerland

20-11-2009 TenneT gaat op een aantal plaatsen in het noorden van het land FireFly Bird Diverters ophangen in de masten. Met het aanbrengen van deze zogenoemde vogelflappen hoopt TenneT vogelsterfte te voorkomen en de kwaliteit van het hoogspanningsnet te verbeteren. Onder meer in de gemeente Steenwijkerland hebben zich spanningsdips op 110 kV verbindingen voorgedaan waarvan inwoners en bedrijven hinder hebben ondervonden. De spanningsdips worden veroorzaakt omdat kraaien geleidend materiaal, zoals draad, meenemen als nestmateriaal en zo een sluiting tussen de mast en de geleiders veroorzaken.

TenneT heeft eerder dit jaar bij wijze van proef vogelflappen aangebracht in een bestaande hoogspanningslijn in het Groene Hart, nabij een natuurgebied. Ook hier is het doel om het aantal vogelaanvaringen te verminderen. Deze methode wordt in Duitsland al op grote schaal met succes toegepast. Het aantal draadslachtoffers is daar met 90 procent afgenomen.

De proefplaatsing van de FireFly Bird Diverters in masten vindt plaats op delen van de 110 kV verbindingen Zwartsluis - Meppel - Steenwijk en Hoogeveen - Hardenberg. Doel is om het voor kraaien onaantrekkelijk te maken om in hoogspanningsmasten te nestelen. Deze diverters zijn kunststof flappen met een afmeting van 11 bij 15 centimeter die door de wind ronddraaien; de reflecterende en lichtgevende plaatjes op de flappen schrikken vogels op hoogte af. De flappen worden in de traverse (de armen) van de hoogspanningsmast geplaatst. Bij de proef wordt omgeving en gemeente nauw betrokken. Bij Kampereiland worden de diverters in de draden aangebracht om aanvaringen van met name zwanen met de geleiders te voorkomen. De elektriciteitstransporteur verwacht hiermee de kortstondige uitval van circuits te beperken.

TenneT zal de diverters op de lijn Meppel - Steenwijk handmatig aanbrengen in de gehele lijn die bestaat uit zesenzestig masten. Voor deze werkzaamheden, die in de tweede helft van november en begin december zijn gepland, wordt steeds de helft van de verbinding tijdelijk uit bedrijf gehaald. De uitbedrijfname heeft geen merkbare gevolgen voor de stroomvoorziening.