Politie Gelderland-Zuid

Waarschuwing voor 'aanbieders van taart'

Nijmegen, 20-11-2009 o Er komen wel eens onbekenden aan de deur, zoals medewerkers van instellingen en organisaties. De meeste mensen hebben goede bedoelingen, maar helaas niet altijd. Daarom is het altijd verstandig om voorzichtig te zijn. Zo blijkt maar weer na een drietal meldingen in Nijmegen eerder deze week. Hier bleken taartaanbieders actief.

Zaterdagmiddag 14 november omstreeks 15.30 uur kwamen twee (jonge) vrouwen bij een bejaarde bewoonster van de Atjehstraat aan de deur. Zij zouden namens de gemeente zijn gestuurd om ouderen in de stad taart te brengen. Hoewel de vrouwen maar kort zijn binnengeweest, werd later duidelijk dat haar woning was doorzocht en een pinpas verdwenen. Daarmee zijn later ook daadwerkelijk aanzienlijke geldbedragen gepind. De zoon van de vrouw heeft inmiddels aangifte gedaan.

Die zaterdag (14 november) zijn vermoedelijk deze zelfde vrouwen óók langs geweest op de Berg en Dalseweg. Rond 14.00 uur belden ze aan bij een adres om namens het wijkcentrum een taart aan te bieden. Deze bewoner liet de vrouwen niet binnen, maar vond het wel zodanig verdacht dat het voorval is gemeld bij de politie.

Van de vrouwen is weinig bekend. Hun leeftijd wordt geschat rond de 20 jaar, klein qua lengte (geschat op 1.60 meter), ze zouden van buitenlandse komaf zijn maar goed Nederlands spreken.

Getuigenoproep
Heeft u zaterdag 14 november in de Atjehstraat of op de Berg en Dalseweg twee (jonge) vrouwen met taart langs de huizen zien gaan en kunt u daar de politie iets meer over vertellen? Kent u deze vrouwen, weet u wie zij zijn of heeft u zelf een soortgelijke ervaring gehad? Belt u dan naar de politie in Nijmegen op telefoon 0900-8844.

Dokterstassen
Vrijdagmiddag 13 november bezochten een man en een vrouw, keurig gekleed en met dokterstassen, een seniorenflat aan de Archipelstraat. Daar probeerden zij bij een bewoner binnen te komen door een griepprik aan te bieden. Deze babbeltruc mislukte, de bewoner reageerde alert en wees hen de deur. Ook voor dit geval doet de politie hierbij een getuigenoproep.

Daarnaast vindt de politie het belangrijk om nog een keer te waarschuwen voor onbekenden aan de deur. Als hulpmiddel een tiental preventietips:

1. Doe nooit zomaar open. Kijk eerst wie er voor de deur staat;

2. Laat de deur dicht en kijk door het raam of deurspion of

gebruik de intercom;

3. Vraag wie de persoon is en wat deze komt doen.

Laat nooit zomaar een onbekende binnen;

4. Vraag om een legitimatie en controleer deze goed;

5. Als u het niet vertrouwt, bel het bedrijf of instantie om te

controleren. Sluit de deur terwijl u belt;

6. Maak eventueel een nieuwe afspraak en zorg dat er dan

familie of bekenden bij zijn;

7. Ga niet in op zielige praatjes;

8. Geefnooituw bankpas en/ of pincode.

Bankmedewerkers komen niet aan de deur. Betaal ook geen

(porto)kosten voor pakjes die u niet heeft besteld;

9. Als u denkt slachtoffer te zijn geworden, blokkeer dan

direct uw bankpas;

10. Als u het niet vertrouwt, bel de politie op0900 - 8844.

(08)

Laatst gewijzigd 20-11-2009 13:33 | © Regio Gelderland-Zuid |