Kinderen vieren samen met Ministers 20 jaar kinderrechten

20/11/2009 13:47

Save The Children Nederland

Den Haag, 20 november - Op het Plein in Den Haag vierden vandaag 100 leerlingen uit Den Haag samen met de Ministers Plasterk, Koenders en Verhagen het 20-jarige bestaan van het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties. Minister Plasterk: "Het is belangrijk dat alle kinderen naar school kunnen gaan, niet alleen hier, maar in de hele wereld en ik vind het fantastisch dat Nederlandse kinderen actie voeren voor kinderen ergens anders in de wereld."

De 100 leerlingen van basisschool OBS De Notenkraker verklaarden vandaag: "We zijn blij dat de kinderrechten in ons land goed geregeld zijn en dat het Kinderrechtenverdrag al 20 jaar bestaat. Maar in andere landen gaat het soms niet zo goed met de kinderen." De kinderen vroegen de Nederlandse regering daarom via de Ministers om op te komen voor alle kinderen in de wereld voor wie het hebben van rechten nog een verre droom is. Minister Verhagen is het daarmee eens: "Geen enkel kind op de wereld mag slecht behandeld worden; we moeten er allemaal hard aan werken om dit voor elkaar te krijgen"

Leerlingen van vijf verschillende basisscholen uit heel Nederland hebben in de afgelopen weken lessen gevolgd over kinderrechten en hebben hun creativiteit gebruikt om deze rechten tijdens de bijeenkomst op Het Plein in Den Haag tot uitdrukking te brengen. Zo hebben zij honderden 'hand'tekeningen op grote spandoeken verzameld en deze overhandigd aan de Ministers. De Ministers waren erg blij met de handtekeningen. Minister Koenders: "Als ik nu met Ministers in andere landen praat over kinderrechten, dan voel ik me gesteund door kinderen in Nederland."

Het VN Verdrag inzake de rechten van het kind is gebaseerd op de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Het werd aangenomen door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties op 20 november 1989 en werd van kracht op 2 september 1990, na ratificatie door 20 lidstaten.

Save the Children is een onafhankelijke internationale kinderrechtenorganisatie, die zich ten doel stelt de leefomstandigheden en toekomstperspectieven van kinderen en jongeren, waar ook ter wereld en ongeacht geslacht, ras, geloof, nationaliteit of politieke gezindheid, te verbeteren. Dit doet Save the Children op basis van het Verdrag inzake de Rechten van het Kind van de Verenigde Naties, waarvoor Save the Children zelf ooit de basis legde.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.savethechildren.nl