Rechtbank Utrecht


Verdachte in verkrachtingszaak nader onderzocht

20 november - De rechtbank wil meer weten over de persoon van een 18-jarige man uit IJsselstein, die verdacht wordt van verkrachting van een 76-jarige vrouw in Nieuwegein.

Twee weken geleden tijdens de zitting had de officier van justitie geen strafeis tegen de man geformuleerd. Het Openbaar Ministerie vond dat de man nader onderzocht moest worden. De rechtbank stelde vrijdag in een tussenvonnis vast dat zij slechts in zeer beperkte mate inzicht heeft gekregen in de persoon van de verdachte. Dit bemoeilijkt het geven van juist oordeel over de toerekenbaarheid van het delict en een eventueel op te leggen straf.

De rechtbank liet in een voorlopig oordeel weten geen aanknopingspunten te zien voor het oordeel dat de man zich aan verkrachting zou hebben schuldig gemaakt, maar (voorlopig) wel voldoende bewijs te zien voor poging tot verkrachting of ontucht.

Volgens de rechtbank is voordat er een einduitspraak kan worden gedaan nader psychologisch en psychiatrisch onderzoek naar de man noodzakelijk, maar de verdachte heeft geweigerd hieraan mee te werken. Een deskundige van het Pieter Baan Centrum moet de rechtbank gaan adviseren over de vraag of een opname in het Pieter Baan Centrum ter observatie wel antwoord kan geven op de vragen die de rechtbank nog heeft.

Over de vraag of de man daadwerkelijk naar het Pieter Baan Centrum wordt overgebracht, zal de rechtbank op een latere zitting een beslissing nemen.

LJ Nummer

BK3966
Zie het origineel

Bron: Rechtbank Utrecht
Datum actualiteit: 20 november 2009 Naar boven