Senternovem

19-11-2009 | Ook MKB doet mee aan energiebesparing

Nieuw programma stimuleert MKB te besparen

Op het congres Duurzame Overheden en Duurzaam inkopen is het programme Stad & MKB - ondernemen in energie - van start gegaan. Stad & MKB faciliteert het midden- en kleinbedrijf (MKB), dat niet deelneemt aan de sectorafspraken. Het doel van het programma is het stimuleren van gemeenten toezicht te houden op het treffen van wettelijke verplichte éénvoudige energiebesparende maatregelen die binnen 5 jaar worden terugverdiend. ieuw programma stimuleert MKB te besparen

Stad & MKB richt zich daarom op de gemeenten. Het bedrijvenbestand van een gemeente bestaat voor een groot deel uit MKB. Een energiebewust MKB is daarom van belang voor een substantiële energiebesparing binnen de gemeente en draagt positief bij aan het nationale klimaatbeleid. Om meters te kunnen maken, is een actieve(re) rol van de gemeenten en de betreffende MKB-ondernemers van cruciaal belang.

Via Stad & MKB ondersteunt SenterNovem in opdracht van het ministierie van VROM gemeenten in de rol als toezichthouder in het kader van de Wet milieubeheer. Deze rol als toezichthouder is heel breed en bevat:
* het stimuleren van energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder;

* het maken van afspraken over deze maatregelen en het controleren ervan;

* het handhaven op deze maatregelen.

Stad & MKB loopt door in 2010 en wellicht 2011. Alle gemeenten en Milieudiensten zijn hierover in oktober geïnformeerd en verzocht in hun planning voor 2010 hiermee rekening te houden.