Gemeente Borsele

Woningmarktmonitor 2008 brengt woningbehoefte De Bevelanden in kaart

De Bevelandse gemeenten Borsele, Goes, Kapelle, Noord-Beveland en Reimerswaal hebben samen de ontwikkelingen op het gebied van wonen in de regio in kaart gebracht. Met de Woningmarktmonitor 2008 brengen de gemeenten de verwachte vraag naar woningen in de toekomst in beeld. Hierop kunnen zij dan de planning voor de woningbouwplannen in de Bevelanden maken. Het is in Zeeland uniek dat vijf gemeenten gezamenlijk een woningmarktmonitor uitbrengen.

Â

Een belangrijke conclusie uit de monitor is dat het aantal inwoners in de Bevelandse gemeenten voorlopig nog licht groeit, maar na 2025 zal gaan dalen. Ondanks deze lichte groei, vindt er in de kleine kernen nu al een bevolkingskrimp plaats. Daarnaast zal het aantal ouderen sterk stijgen, het aantal jongeren afnemen en de beroepsbevolking op termijn gaan dalen. Omdat een deel van de jongeren vertrekt, neemt de vergrijzing niet alleen sterk toe, maar zal zelfs versnellen.

Â

Uit de Woningmarktmonitor blijkt ook dat de groei van het aantal huishoudens afneemt. Daarnaast verandert de samenstelling en leeftijdsopbouw van de huishoudens ingrijpend: minder personen per huishouden en een sterk toenemend aantal eenpersoonshuishoudens. Het aantal huishoudens is weer van belang voor de vraag naar het aantal woningen.

Â

Naar verwachting kennen de Bevelandse gemeenten tot 2025 nog een substantiële groei van de behoefte aan woningen. Daarna krimpt deze behoefte. Dit omslagpunt is belangrijk. Als de gemeenten doorgaan met bouwen, zal leegstand ontstaan. Al deze ontwikkelingen zijn een reden te meer voor de gemeenten om de bestaande woningvoorraad met woon- en leefomgeving aan te pakken.