Provincie Overijssel

Aanleg Laan Hart van Zuid en transferium

Op korte termijn gaat de tweede fase van de aanleg van de Laan Hart van Zuid in Hengelo van start. Het project Hart van Zuid/Centraal Station Twente is één van de topprioriteiten uit de structuurvisie Hengelo 2030. Door de aanleg van de Laan van Zuid wordt de bereikbaarheid voor auto's aanzienlijk verbeterd en kan het station uitgroeien tot het centrale opstappunt voor de (inter-)nationale reiziger. Daarom worden de parkeerfaciliteiten aanzienlijk uitgebreid met de bouw van een transferium. De start is in 2010 en het moet klaar zijn in 2013.
Bedrijventerrein Twentekanaal op de schop

Begin 2010 gaat het bedrijventerrein Twentekanaal op de schop. Het bedrijventerrein is één van de grootste bedrijventerreinen in Overijssel en speelt een centrale rol in de regionale economie. Als eerste wordt de grote binnenhaven aan het Twentekanaal aangepakt. De aanpak bestaat uit het vernieuwen van de openbare kade, het aanleggen van nieuwe laad- en loskades en het verdiepen van het kanaal. Deze activiteiten moeten in 2011 gereed zijn. Later in 2010 wordt gestart met een nieuw bedrijventerrein voor bedrijven die gespecialiseerd zijn in hoogwaardige industriële technologie, passend bij het huidige bedrijf Thales. In 2012 moet deze nieuwe campus gereed zijn.

Overige afspraken
Daarnaast hebben de beide colleges afspraken gemaakt over investeringen in het kader van het Grotestedenbeleid. Ze hebben onder meer afgesproken succesvolle projecten voor zwerfjongeren of jongeren met problemen ook in 2010 en 2011 voort te zetten. Er is ruim 150.000 euro beschikbaar voor het T-team.

Dat staat in een overeenkomst die Burgemeester en Wethouders van de gemeente Hengelo en Gedeputeerde Staten van de provincie Overijssel op dinsdag 17 november hebben bekrachtigd.

De plannen worden voorgelegd aan de gemeenteraad en Provinciale Staten

Verder zijn er afspraken gemaakt over investeringen in groen in en om de stad, met name voor Waterpark Berflo Es (2,1 miljoen Euro) en Pact van Twickel (2 miljoen Euro).

Commissaris van de Koningin Geert Jansen: De provincie Overijssel maakt met alle gemeenten in de provincie dergelijke afspraken. Wij hanteren de Overijsselse Methode. Dat wil zeggen dat wij samen met gemeenten projecten selecteren die bijdragen aan het een goed woon-, werk- en leefklimaat."

Burgemeester Frank Kerckhaert: "De investeringen worden gezamenlijk gedaan en daardoor kunnen we zaken beter en versneld uitvoeren. Met de resultaten kunnen onze inwoners hun voordeel doen. Het gaat om de leefbaarheid van onze mooie gemeente en van de provincie."

Overijssel investeert extra
De provincie Overijssel investeert in de komende twee jaar extra in de Overijsselse woon-, leef- en werkomgeving. De Overijsselse gemeenten hebben hun Essent-aandelen verkocht, met een gezamenlijke waarde van 150 miljoen euro. De provincie en de gemeenten maken nu afspraken over hoe dit geld duurzaam wordt geïnvesteerd in de Overijsselse samenleving. Het gaat dan om projecten die provincie en gemeenten gezamenlijk uitvoeren en financieren. Een belangrijke voorwaarde is dat de schop direct in de grond moet kunnen.