Ministerie van Defensie

Herinneringsmedailles voor militairen en burgers

20 november 2009, 14.19 uur

Honderd leden van het recent uit Afghanistan teruggekeerde zevende Provincial Reconstruction Team (PRT) en het Police Mentoring Team (PMT) ontvingen vanmorgen in Arnhem hun 'Herinneringsmedailles voor Vredesoperaties'.

De gedecoreerden vormden een gemengd gezelschap van militairen van alle krijgsmachtdelen en burgermedewerkers die in de periode april-september 2009 samen waren uitgezonden. De ceremonie vond plaats op landgoed Bronbeek.

Provincial Reconstruction Team

Het PRT richt zich op de wederopbouw van bestuur en voorzieningen van de Zuid-Afghaanse provincie. De kerneenheid van het zevende PRT was 11 Afdeling Rijdende Artillerie. Naast militairen waren binnen het PRT ook veel functioneel specialisten actief: reservisten met voor de missie relevante specialismen.

Police Mentoring Team

Het PMT maakt deel uit van het PRT en richt zich op het opleiden, trainen en begeleiden van de Afghaanse politie. Deze eenheid bestaat onder meer uit leden van de Koninklijke Marechaussee. Militairen van 11 Tankbataljon zorgden voor de beveiliging van de PMT's.

Waardering thuisfront

Ook het thuisfront kreeg een blijk van waardering en erkenning. Iedere gedecoreerde kreeg een verzilverd roosje om aan zijn/haar thuisfront te geven. Voor hun kinderen is er een speciaal kindermedaillon. De burgers staan voor deze Defensietraditie nog een keer zij aan zij met hun militaire missiecollega's.

Uitreiking

Secretaris-generaal van Buitenlandse Zaken Ed Kronenburg, Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten luitenant-generaal Freek Meulman, voormalig Commandant Task Force Uruzgan (TFU) brigadegeneraal Tom Middendorp en civiel vertegenwoordiger van de TFU Joep Wijnands van Buitenlandse Zaken reikten samen de herinneringsmedailles uit.

Bij de uitreiking waren ook vertegenwoordigers van de operationele commando's aanwezig, onder wie Plaatsvervangend Commandant Landstrijdkrachten generaal-majoor Marcel van den Broek.

3D-benadering

De 3D-benadering (Diplomacy, Defense and Development) van Nederland oogst internationaal veel waardering. Een essentieel onderdeel van de 3D-benadering is het ondersteunen, assisteren en opleiden van de civiele autoriteiten. Taken waar het PRT en PMT van Task Force Uruzgan zich onder meer mee bezighouden.