Ministerraad


Geen reisdocument bij strafvervolging in ander land

Persbericht | 20-11-2009

De Rijksministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Bijleveld-Schouten van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ingestemd met een voorstel tot wijziging van de Paspoortwet. Deze wijziging maakt het mogelijk een reisdocument te weigeren of vervallen te verklaren indien er een gegrond vermoeden bestaat dat de betrokken persoon zich in een ander land dan Nederland, de Nederlandse Antillen of Aruba zal onttrekken aan strafvervolging of -tenuitvoerlegging van straf. Het moet dan wel gaan om feiten die een misdrijf opleveren waarvoor volgens Nederlands, Nederlands-Antilliaans of Arubaans recht een (maximale) vrijheidsstraf van een jaar of langer kan worden opgelegd.

De aanleiding voor het wetsvoorstel vormt de verstrekking van reisdocumenten door het Nederlandse consulaat-generaal te Rio de Janeiro in 2004 aan twee Nederlanders die in Brazilië werden vervolgd wegens de productie en verspreiding van pornografisch materiaal van kinderen. Van hen waren de paspoorten door de lokale autoriteiten ingehouden. De twee Nederlanders konden met de door het consulaat verstrekte reisdocumenten Brazilië verlaten en zich aan strafvervolging en -tenuitvoerlegging daar onttrekken. Deze gang van zaken heeft zowel in Brazilië als in Nederland beroering gewekt.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State van het koninkrijk zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State van het koninkrijk worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.