Ministerraad


Kabinet stelt werkgroep voor heroverweging internationale veiligheid in

Persbericht | 20-11-2009

Het kabinet heeft besloten een werkgroep aan de brede heroverwegingen toe te voegen die zich richt op het thema internationale veiligheid. Voor dit besluit is de verhouding tussen de heroverwegingen en de reeds eerder ingezette Defensieverkenningen bekeken. Bij de aankondiging van de brede heroverwegingen heeft het kabinet aangegeven in november 2009 een besluit over deze verhouding te nemen.

De Defensieverkenningen richten zich op de lange termijn (2020-2030). Het kabinet hecht eraan deze verkenning op langere termijn te voltooien. De heroverwegingen richten zich op 2015 en moeten onder andere concrete besparingsvarianten opleveren. Daarom heeft het kabinet besloten om een aparte werkgroep voor de heroverweging Internationale Veiligheid in te stellen, naast de Defensieverkenningen die zich op de verdere toekomst richten. Het kabinet zal de uitkomsten van de verkenningen en die van de brede heroverwegingen tegelijkertijd presenteren.

De precieze taakopdracht van de werkgroep Internationale veiligheid betreft het beleid en de activiteiten die de Nederlandse krijgsmacht uitvoert op basis van de drie gedefinieerde hoofdtaken: de bescherming van de integriteit van het eigen en bondgenootschappelijk grondgebied, de bevordering van de internationale rechtsorde en stabiliteit, en ondersteuning van civiele autoriteiten bij rechtshandhaving, rampenbestrijding en humanitaire hulp, zowel nationaal als internationaal.