Ministerraad


Kabinet zet stap op weg naar één rijksdienst

Persbericht | 20-11-2009

Het kabinet wil dat de rijksoverheid meer als een eenheid gaat functioneren. Ambtenaren moeten makkelijker kunnen overstappen van het ene naar het andere ministerie. Het kabinet heeft daarom op voorstel van minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties besloten dat over uiterlijk drie jaar de ministeries geen eigen functiebeschrijvingen meer hebben. Alle ministeries gezamenlijk hebben nu 30.000 functiebeschrijvingen. Die zullen verdwijnen en daarvoor in de plaats komen vijftig resultaatgerichte functieprofielen waarin de functies zijn teruggebracht tot hun kern.

Een functieprofiel geeft aan wat van de ambtenaar wordt verwacht in termen van resultaten, succesvol gedrag, kennis en vaardigheden. Daarmee wordt sturing op resultaten en ontwikkeling van de medewerker binnen de rijksdienst verbeterd.

Door beperking van het aantal functieprofielen, het creëren van uniformiteit en vergelijkbaarheid van functies worden de mogelijkheden van interne mobiliteit van rijksambtenaren vergroot. Daarnaast draagt deze maatregel bij aan de ontzuiling van de rijksdienst, worden de loopbaankansen van de rijksambtenaar vergroot en draagt het bij aan de harmonisering van de bedrijfsvoering en het terugdringen van de administratieve lasten binnen de rijksoverheid..

Het nieuwe functiegebouw is onderdeel van het programma Vernieuwing Rijksdienst en is overeengekomen in de CAO sector Rijk 2007-2010. Over de invoering vindt overleg plaats met de vakbonden en de ondernemingsraden.