Gemeente Someren


Informatieavond alcohol, roken en drugs Lierop goed bezocht

Op 17 november organiseerde Belangengroep Lierop in samenwerking met verschillende plaatselijke en regionale organisaties een informatieavond over alcohol, roken en drugs. Ruim 125 ouder en kinderen bezochten deze bijeenkomst.

Leerlingen uit groep 7 en 8 van 't Rendal openden de avond met een lied over verslaving. Huisarts Ferd Raaymakers en wethouder Kusters vertelden daarna waarom zij het zo belangrijk vinden dat een avond als deze georganiseerd wordt. Een dvd liet zien hoe middelbare scholieren over alcohol, roken en drugs denken. Duidelijk werd dat genotmiddelengebruik een alledaags verschijnsel voor ze is. Bij navraag bleken de, in de zaal aanwezige, basisschoolkinderen er nog van overtuigd te zijn dat ze later hooguit af en toe alcohol gaan gebruiken.

Toneelvereniging De Speledonckers verwerkte "40 dagen zonder alcohol" in hun scènes over de paardenfokdagen en liet daarmee zien hoe de omgeving reageert als je tijdens een feest zegt geen bier te drinken.

Terwijl de jeugd daarna een programma kreeg verzorgd door het jongerenwerk van Onis Welzijn en Novadic-Kentron, kregen de ouders een workshop van Ferd Raaymakers en Helder Theater. Alcohol is verweven met onze maatschappij, daardoor zijn mensen niet gewend kritisch naar hun eigen alcoholgebruik te kijken. Helder Theater speelde opvoedingssituaties waar ouders op konden reageren. Na afloop was er een mogelijkheid om vragen te stellen aan professionals die hun organisaties vertegenwoordigden in een informatiemarkt.

De avond werd georganiseerd in samenwerking met GGD Brabant-Zuidoost. De gemeente Someren ondersteunde de avond in het kader van de alcoholmatigingscampagne "Minder drinken ook in Someren".

Laatst gewijzigd: 20 november 2009

---