Belgische Federale Overheid


*

Vrouwen niet altijd aan de top in België

Datum: 20 november 2009
illustratie

Het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen (IGVM) liet een onderzoek uitvoeren naar de aanwezigheid van vrouwen in de besluitvormingsorganen. De gegevens dateren van 2008. Het onderzoek werd uitgevoerd door de Universiteit Hasselt in samenwerking met de Université catholique de Louvain.

Het onderzoek toont dat vrouwen over het algemeen sterk - tot zeer sterk - ondervertegenwoordigd blijven op de plaatsen waar de beslissingen worden genomen. Dit rapport analyseert de vertegenwoordiging van vrouwen en mannen in topfuncties in uiteenlopende domeinen zoals het bedrijfsleven, de vakbonden, de werkgeversorganisaties, de ngo's of de overheid.

Zakenwereld

De top van het bedrijfsleven doet het ronduit slecht wat de aanwezigheid van vrouwen betreft. Een voorbeeld:
* 62 % van de beursgenoteerde bedrijven heeft geen enkele vrouw in de raad van bestuur; 29 % slechts één vrouw.
* Bedrijven die niet op de beurs genoteerd staan, maar die door hun omzet wel in de top 100 zitten, doen het nog iets slechter: 71 % heeft een raad van bestuur zonder vrouwen.

Vrije beroepen

Hoewel de beroepen van arts, advocaat en architect de afgelopen decennia sterk vervrouwelijkt zijn (in 2008 was 53,1 % van de advocaten en juridisch adviseurs een vrouw, 37,8 % van de artsen, specialisten en chirurgen en 34,2 % van de architecten), is van deze vervrouwelijking in de Ordes van vrije beroepen maar weinig te merken.

Redacties

De redacties zijn nog steeds in handen van mannen, met uitzondering van vrouwenbladen. Op basis van lezersaantallen en kijk- en luistercijfers werd een top 40 samengesteld van tv- en radiozenders, dagbladen en weekbladen. 22,5 % van de inhoudsverantwoordelijken is vrouw. 30 % van de verantwoordelijke uitgevers van dag- en weekbladen is een vrouw.

Magistratuur

Hoewel het beroep van advocaat vervrouwelijkt en er ook steeds meer vrouwelijke rechters zijn bij de lagere rechtbanken, blijft de top van de magistratuur gedomineerd door mannen.

Politiek

Ondanks de jarenlange bewustmaking rond het belang van de vertegenwoordiging van vrouwen op politiek vlak en ondanks de quotawetten voor de samenstelling van de kieslijsten, is het aandeel van vrouwen in de politieke mandaten op de verschillende niveaus niet significant gestegen.

Gelijkheid van vrouwen en mannen?

Het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen pleit voor een gelijke toegang van vrouwen en mannen tot posities met beslissingsbevoegdheid en voor het bestrijden van bewust en onbewust discriminerende mechanismen. Het Instituut pleit er ook voor dat bedrijven systematisch rapporteren over de aanwezigheid van vrouwen en mannen in hun raden van bestuur en het operationeel management.

Download het volledige rapport 'Vrouwen aan de top' op de website van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen (PDF, 91 p. -
1,75 Mb).
Zie het origineel