Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

vaccinatie tegen de Mexicaanse griep voor zwangeren

Antwoorden op kamervragen van Arib over de onduidelijkheid inzake vaccinatie tegen de Mexicaanse griep voor zwangeren

Kamerstuk, 18 november 2009

PG-K-U-2.965.149

In deze brief beantwoordt minister Klink de vragen van het Kamerlid Arib (PvdA) over de onduidelijkheid inzake vaccinatie tegen de Mexicaanse griep voor zwangeren (2009Z19290).

Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Arib over de onduidelijkheid inzake vaccinatie tegen de Mexicaanse griep voor zwangeren.

Vraag 1
Hebt u kennisgenomen van het radioprogramma over de onduidelijkheid inzake vaccinatie tegen de Mexicaanse griep voor zwangeren? 1)

Antwoord 1
Ja

Vraag 2
Wat is uw mening over het advies van de Gezondheidsraad inzake vaccins tegen de Mexicaanse griep voor zwangeren? Vindt u dit advies duidelijk wat betreft de risico's van het vaccin?

Antwoord 2
Op 15 oktober j.l. heb ik de voorzitter van de Gezondheidsraad en de directeur van het Centrum voor Infectieziektebestrijding additionele vragen gesteld met betrekking tot de doelgroepen voor vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1). Specifiek voor zwangeren heb ik gevraagd of er sinds het advies van 17 september j.l. nieuwe inzichten zijn ten aanzien van het risico op ernstige ziekte en complicaties als gevolg van de Nieuwe Influenza A (H1N1).

Zoals ik u meldde in mijn brief d.d. 9 november 2009 hebben de voorzitter van de Gezondheidsraad en de directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding in hun advies van 9 november 2009 aangegeven dat er meer signalen zijn dat gezonde zwangeren een verhoogd risico hebben voor ernstige ziekte en complicaties als gevolg van Nieuwe Influenza A (H1N1). Naar aanleiding van deze gegevens wordt de vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) nu aanbevolen aan alle zwangere vrouwen in het tweede en derde trimester van hun zwangerschap. De gezondheidswinst van vaccinatie voor de zwangeren weegt op tegen het minimale risico op bijwerkingen. Bovendien geven de deskundigen aan dat het vaccin voldoende veilig is voor zwangeren in het tweede en derde trimester.

Vraag 3
Wat vindt u ervan dat verloskundigen zwangeren adviseren zich niet te laten inenten en de gynaecologen zwangeren adviseren dit wel te doen?

Vraag 4
Deelt u de mening dat zwangere vrouwen hierdoor voor een dilemma worden gezet, en niet weten welke advies zij moeten opvolgen?

Antwoord 3 en 4
Het advies van 9 november j.l. is een duidelijke aanbeveling waarop zwangeren hun keuze kunnen baseren. Ook voor verloskundigen en gynaecologen biedt dit in mijn optiek voldoende houvast.

Vraag 5
Wat vindt u van het oordeel van het Nederlands Vaccin Instituut dat het advies van de Gezondheidsraad "een vaag advies" is?

Antwoord 5
De oud-directeur van het Nederlands Vaccin Instituut heeft deze uitspraak op persoonlijke titel gedaan en niet uit naam van het Nederlands Vaccin Instituut. De aanbeveling van vaccinatie voor alle zwangere vrouwen in het tweede en derde trimester van de zwangerschap is volstrekt duidelijk.

Vraag 6
Bent u het met de stelling eens dat zwangeren op dit moment niet weten waar ze aan toe zijn, en behoefte hebben aan een eenduidig advies, waaruit blijkt wat de voor- en nadelen zijn van het vaccin, zodat zij een afgewogen keuze kunnen maken? Zo ja, hoe gaat u dit bewerkstelligen?

Antwoord 6
Zie mijn antwoord op vraag 3 en 4.

Vraag 7
Bent u bereid, gezien de onduidelijkheid die nu is ontstaan over het vaccin tegen de Mexicaanse griep aan zwangeren de Gezondheidsraad te vragen een aanvullend advies uit te brengen?

Antwoord 7
Zie mijn antwoord op vraag 3 en 4.


1) EO-Radio 1, 14 oktober 2009