Stadsdeel Amsterdam Zuidoost


voorbeeld voor verbetering inburgering

---

Zuidoost voorbeeld voor verbetering inburgering

Introductie `Inburgeringsmaatjes' op eerste Dag van de Inburgering

20 november 2009

Een inburgeringscursus is een eerste stap naar deelname in de maatschappij, maar dat alleen is niet voldoende om inburgeraars succesvol te laten integreren. Stadsdeel Amsterdam Zuidoost introduceerde gisteren de Dag van de Inburgering om aandacht te vragen voor dit thema. Meer dan 1000 inburgeraars en belangstellenden kwamen naar de feestelijke bijeenkomst in het stadsdeel. Circa 30 inburgeraars werden aan hun `inburgeringsmaatjes' voorgesteld; zij verbinden zich voor een half jaar aan elkaar.

Succesvolle initiatieven liggen voor het oprapen Jude Kehla Wirnkar, portefeuillehouder Inburgering Amsterdam Zuidoost, gaf gisterende aftrap van de eerste Dag van de Inburgering. Hij benadrukte dat initiatieven vanuitde lokale overheden noodzakelijk zijn om het succes van inburgeraars te vergroten."Gemeenten in Nederland moeten actiever worden met hun inburgeringbeleid. Zij kunnen initiatieven als de `inburgeringsmaatjes' toepassen om het succes van inburgering te vergroten. Amsterdam Zuidoost heeft veel inburgeraars en is zeer actief op het gebied van inburgering. We hopen dat onze initiatieven zich als een olievlek over de rest van Amsterdam en Nederland zullen verspreiden", aldus Kehla.

Inburgeringsmaatjes
De Rekenkamer Den Haag concludeerde onlangs dat een inburgeringscursus de kans op een baan niet of nauwelijks vergroot. Stadsdeel Zuidoost gaat daarom een stap verder en koppelt maatjes aan cursisten voor een periode van zes maanden. De`maatjes' zijn vrijwilligers uit alle lagen van de bevolking die met de cursisten niet alleen de taal oefenen, maar ook de deur open zetten naar een nieuw sociaal netwerk. Kehla:"Alleen de communicatie met klasgenoten of de leraar is niet genoeg om inburgeraars succesvol te laten zijn in de maatschappij. Het persoonlijke contact tussen inburgeringsmaatjes introduceert de inburgeraar op een directe manier in de Nederlandse taal, gewoonten, geschiedenis. Andersom leert het maatje door verhalen van de inburgeraar een andere cultuur kennen."

Veel gemeenten blijven achter
Minister van der Laan gaf onlangs aan dat steden niet aan hun verplichting voldoen om een vastgesteld aantal inburgeraars met een cursus te laten beginnen. Stadsdeel Zuidoost verwacht dit jaar 800 inburgeraars op cursus te hebben, vorig jaar waren dat er 1300, beide jaren kwamen ver uit boven het vastgestelde aantal. Het succes in Amsterdam Zuidoost is te danken aan een eigen, zeer actief, wervingsbeleid. Door deur-tot-deur acties worden mensen bijvoorbeeld gewezen op computercursussen en projecten speciaal voor hoogopgeleide inburgeraars.

DagvandeInburgering

DagvandeInburgering

DagvandeInburgering

DagvandeInburgering

Bijlage:

Speech Jude 19nov09 .pdf (20 Kb)

---