Gemeente Nijmegen

Dertien kleine Nijmeegse helden

20/11/2009

Vrijdag 20 november, op de dag van de Rechten van het Kind, reikte burgemeester Thom de Graaf de Nijmeegse Kinderlintjes uit. Er werden dit jaar zes lintjes uitgereikt.


* Antoon Hasenack (9 jaar) probeerde zijn vader te reanimeren en belde 112. Ondanks alle goede acties van Antoon is zijn vader helaas overleden. Maar voor zijn dappere optreden verdient hij een onderscheiding.

* Femke Remmen (8 jaar) maakt een straatkrant en verspreidt deze in de buurt. Zo zorgt zij ervoor dat iedereen in de buurt op de hoogte is van elkaars wel en wee.
* Floor van der Smissen (11 jaar) doet vrijwilligerswerk voor mensen met een verstandelijke beperking. Zij helpt onder meer bij de filmavond, in het restaurant en bij het zwemmen (met het GVO). Ook gaat ze een paar keer per jaar als kok mee op vakantie met de Bosjuweel.

* Ishana Rivera (9 jaar) hielp haar moeder ontzettend goed toen ze ernstig ziek was. Ze heeft het gezin (moeder en dochter) zo goed mogelijk draaiend gehouden.

* Koen Boltong (12 jaar) liep geld bijeen voor kindertehuis Elisama op Bali tijdens de 4Daagse van dit jaar. Hij liep de 4Daagse uit. Op zich al een prestatie, maar al helemaal omdat Koen door een stofwisselingsziekte een achterstand in zijn ontwikkeling heeft.
* Groep Kinderboerderij 't Boerke: Nicky Versteegh (13 jaar), Laura van Setten (11 jaar), Claudia Rousse (12 jaar), Stefanie Rousse (9 jaar), Rukiye Gurbuz (9 jaar), Melda Tuncer (9 jaar), Lucy Jansen (9 jaar) en Rouayda Ouchane (11 jaar) helpen twee tot drie keer per week mee op de kinderboerderij: dieren verzorgen, uitmesten, schoonmaakwerkzaamheden, enz.

Kinderlintjes
Helden zijn er in alle soorten en maten. Volwassen krijgen een onderscheiding van de koningin of de burgemeester. Maar er zijn ook jonge helden die niet in de schijnwerpers komen te staan, terwijl ze zich wèl op een heel bijzondere manier inzetten voor anderen of voor de stad. Nijmegen is trots op deze kinderen en vindt dan ook dat zij een lintje verdienen.

Sinds 2006 verrast de burgemeester daarom jonge Nijmegenaren met een Kinderlintje. Alle kinderen tussen de 4 en 12 jaar die zich inzetten voor Nijmegen of voor een Nijmegenaar, zónder dat ze daarvoor worden beloond, komen in aanmerking voor een Kinderlintje. Een jury met daarin onder meer tv-presentator Jochem van Gelder, het jongste gemeenteraadslid Jola van Dijk en Rick van den Berg, die vorig jaar zelf een kinderlintje kreeg, beoordeelde welke kinderen een lintje krijgen.