Gemeente Zaanstad

18-11-2009
Burgemeester Faber reikt Draaginsigne Gewonden uit Blijk van waardering voor veteraan Libanon

Op woensdag 18 november reikt burgemeester Faber in het gemeentehuis het Draaginsigne Gewonden uit aan Ruud Klaver. De heer Klaver wilde tijdens zijn diensttijd een concrete bijdrage leveren voor de vrede. In maart 1983 werd hij, een jongeman van 19 jaar, uitgezonden naar Libanon. Als chauffeur van een pantservoertuig reisde hij naar diverse posten en gebieden in het land en zo heeft hij zeer veel gezien en meegemaakt. Als gevolg van zijn militaire oorlogservaringen is de heer Klaver psychisch gewond geraakt en hij ondervindt hiervan nog dagelijks hinder.

Het Veteraneninstituut in Doorn, dat de draaginsignes namens het ministerie van Defensie toekent, hanteert hierbij strenge criteria. In 1990 werd het Draaginsigne ingesteld en sindsdien is het slechts zo'n 4.300 keer uitgereikt. Hieruit blijkt wel het unieke karakter van het ereteken.

Het Draaginsigne Gewonden wordt toegekend aan militairen en veteranen die onder oorlogsomstandigheden of tijdens vredesoperaties lichamelijk of psychisch letsel hebben opgelopen. Het is echter geen officiële militaire onderscheiding, maar een blijk van waardering vanuit de samenleving. Deze vorm van erkenning is belangrijk: we staan er niet altijd bij stil dat zeer veel (ex-)militairen te kampen hebben met de trauma's die zij tijdens hun uitzending hebben opgelopen, ook vele jaren later nog.


***
De uitreiking vindt plaats op woensdag 18 november om 10.00 uur in het gemeentehuis, Bannehof 1 te Zaandijk. De pers is hierbij van harte welkom.