Gemeente Zaanstad

19-11-2009
Richtlijnen voor ontwikkeling Omzoom naar gemeenteraad Rapport van commissie milieueffectrapportage (m.e.r.) afgerond

Het college van B en W heeft kennis genomen van het advies voor richtlijnen voor het milieueffectrapport (MER) van de commissie m.e.r. over de Omzoom. In het rapport staan richtlijnen opgenomen waar de MER aan moet voldoen. De gemeenteraad moet een besluit nemen of de richtlijnen conform worden overgenomen.

Gemeente Zaanstad wil een nieuw recreatiegebied ontwikkelen in Assendelft Noord, de Omzoom. Het gaat om een terrein van 300 hectare dat op dit moment een agrarische bestemming heeft. Zaanstad wil aan de Zuid-West kant van de nieuwe wijk Saendelft een groengebied ontwikkelen van 159 hectare met verschillende functies. Voordat de eerste schop de grond in gaat moet eerst een procedure doorlopen worden.

Milieueffectrapport (MER)
De procedure bestaat uit de volgende stappen. Er wordt eerst een startnotitie opgesteld, daarin staat wat men in het gebied wil ontwikkelen. De Dienst Landelijk Gebied, die in opdracht van de provincie Noord-Holland werkt aan de realisatie van het groengebied, heeft de startnotitie voor de zomer gemaakt. In de startnotitie staat dat 159 hectare wordt ontwikkeld tot groengebied, waterberging en sportvoorzieningen. Deze startnotitie is in juni, tijdens een openbare vergadering van het wijkoverleg Assendelft, besproken. Bewoners en belanghebbenden hebben vervolgens de gelegenheid gehad om hun zienswijze op deze notitie te geven.

Vervolgens wordt de commissie m.e.r. gevraagd om advies. Zij kijken naar aanleiding van de startnotitie en een werkbezoek aan welke richtlijnen de MER moet voldoen om het belang van het milieu te waarborgen. Het rapport van de commissie m.e.r. is nu klaar en de gemeenteraad neemt een besluit of de richtlijnen wordt overgenomen. Als er een besluit genomen is bestaat het vervolgtraject uit het opstellen van de MER, het opstellen van een voorontwerpbestemmingsplan en als laatste het opstellen en vaststellen van het definitieve bestemmingsplan door de gemeenteraad.

Advies commissie m.e.r
In het rapport van de commissie m.e.r. zijn enkele richtlijnen opgenomen waar in de MER op in gegaan moet worden. Bijvoorbeeld het aantal recreanten dat er verwacht worden op topdagen en de herkomst van deze recreanten. Ook voor bodem en waterhuishouding zijn enkele richtlijnen gegeven over het peilbeheer en de inrichting van een waterbergingslocatie in het gebied. Een ander onderdeel dat in de MER terug moet komen is de ligging van archeologische waarden met kaartmateriaal en de toename van het verkeer door de ontwikkeling van het recreatiegebied en sportvoorzieningen.

De gemeenteraad besluit of de richtlijnen van de commissie m.e.r. conform worden overgenomen. Daarna wordt gestart met het opstellen van de MER en het voorontwerpbestemmingsplan.

De Omzoom maakt onderdeel uit van een groter groenproject tussen de IJmond en Zaanstad: `Tussen IJ en Z'. Kijk voor een overzichtskaart en informatie op www.tussenijenz.nl.