Gemeente Almelo

Gemeente Almelo organiseert voor Almelose bedrijven handelsmissie naar Denizli

20 november 2009 - Almelose bedrijven kunnen begin 2010 mee met een handelsmissie naar onze partnerstad Denizli (Turkije) om daar nieuwe handelscontacten te leggen. De Gemeente Almelo wil de komende jaren samen met het bedrijfsleven de economische ontwikkeling van Almelo bevorderen. Als voorbereiding op de handelsmissie organiseert de Gemeente Almelo een informatiebijeenkomst op 26 november 2009 van 17.30 uur tot 20.00 uur in het Theaterhotel, Schouwburgplein 1 in Almelo.

Ervaringsdeskundigen, onder andere afkomstig uit de bank- en ondernemerswereld, geven tijdens deze informatiebijeenkomst een inhoudelijke lezing over Turkije. Wethouder Economische Zaken en Mondiaal Beleid Jan van Marle zal uitweiden over het netwerk dat Almelo in Denizli heeft. Ook wordt dan het programma gepresenteerd.

Aanmelden

Geïnteresseerde bedrijven kunnen zich aanmelden voor deze informatiebijeenkomst bij hun accountmanager of bij Susan Bulthuis, medewerker beleidscoördinatie Internationaal via e-mailadres: s.bulthuis@almelo.nl.

MKB bedrijven

De handelsmissie is vooral gericht op het Midden en Klein Bedrijf (MKB), die (nog) niet internationaal zaken doen met Denizli. Na selectie gaat uiteindelijk een kleine groep bedrijven mee op handelsmissie. Dit om te zorgen voor een succesvolle reis met een duidelijke focus. Tevens zal een kleine bestuurlijk en ambtelijke vertegenwoordiging mee gaan om zoveel mogelijk deuren te openen voor het bedrijfsleven. Almelo en Denizli zijn al sinds de jaren 70 partnersteden. Het netwerk dat Almelo in Turkije heeft opgebouwd is bijzonder. Connecties zijn er met de lokale KvK en op bestuurlijk niveau.

Voordat de handelsmissie reis begint wordt met de bedrijven, die na de informatiebijeenkomst aangeven mee te willen, een intake gesprek gehouden. Op basis hiervan wordt voor elk bedrijf afspraken met geïnteresseerde zakenpartners in Denizli op maat geselecteerd.

Kansen

Doelstelling van de handelsmissie is het bevorderen en stimuleren van contactlegging met bedrijven die internationaal georiënteerd (willen en kunnen) zijn. In Turkije liggen kansen voor ondernemers.

De kansrijke sectoren in Turkije zijn duurzame energie, milieu, afvalverwerking, Food & Agri, medische industrie, kleding en textiel, metaalbewerking, scheepsbouw en machinebouw. De kansen liggen hierbij vooral bij producten die specifieke eisen hebben, een kleinere oplage en snel in Nederland moeten zijn (massaproductie is goedkoper in de lage loon landen in Azië) en op de export vanuit Nederland naar Turkije van hoogwaardige technologische apparatuur en de kennis om deze te gebruiken.

Nota Internationaal

In de in 2007 vastgestelde Internationale Nota van Almelo `een wereld te winnen', is het belang van handelsmissies voor de Gemeente Almelo benoemd. Tijdens het bestuurlijk bezoek aan Denizli in november 2008 is een wederzijdse behoefte aan het uitwerken van een gerichte handelsmissie vastgesteld. Het blijkt dat er vraag is vanuit zowel Almelo als Denizli en dat er mogelijkheden zijn voor een handelsmissie naar Denizli.

Gekozen is voor Denizli vanwege de positieve economische ontwikkelingen in Turkije (en ook in Denizli). De stedenband tussen Almelo en Denizli kenmerkt zich door een al bestaand netwerk. Hierdoor kan in principe een goede match making plaats vinden tussen bijvoorbeeld kopers, distributeurs of producenten. Tevens kan daardoor een zo effectief mogelijk handelsbezoek worden opgezet, waarmee het Almelose bedrijfsleven ook kan profiteren van onze stedenband.