Geen pardon voor Pabo-docenten die onder de maat blijven

20/11/2009 15:38

Hogeschool IPABO

Raad van Toezicht IPABO grijpt in na negatief oordeel Verificatiecommissie

Amsterdam, 20 november - De Raad van Toezicht van de Hogeschool IPABO, een pabo in Alkmaar en Amsterdam, heeft een reeks maatregelen getroffen, nu de accreditatie (is vergunning) van de IPABO niet verlengd dreigt te worden. Een Verificatiecommissie van de Nederlands Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO) is op 2 punten nog ontevreden over de verbeteringen binnen deze lerarenopleiding voor het basisonderwijs. Dit betekent dat de NVAO naar verwachting aan deze lerarenopleiding geen accreditatie zal kunnen verlenen. De IPABO zou dan op termijn moeten stoppen en geen rijksfinanciering meer krijgen. Er zouden in dat geval 160 medewerkers op straat komen te staan en 1500 studenten zouden dan bij andere opleidingen moeten worden ondergebracht. De Raad van Toezicht acht dat niet aanvaardbaar. Ook al niet omdat RvT en College van Bestuur nu juist vanaf de start van dit kalenderjaar bezig waren met een ambitieus verbeteringsprogramma. Het bestuur noemt het oordeel van de Verificatiecommissie dan ook prematuur. "Geef ons nog een half jaar en we hebben de kwaliteit op niveau", zegt de voorzitter van de Raad van Toezicht mevr. Jannie van den Hul-Omta dan ook.


- Code Rood

Zij heeft vandaag alle docenten toegesproken en hen de wacht aangezegd. Het kernprobleem zit hem bij (een deel van) de docenten, die te luchthartig omspringen met de eisen die het bestuur had geformuleerd. Zo is op de IPABO een zogenoemde "Code Rood" ingevoerd. Elk werkstuk met taalfouten dient onverbiddelijk aan de student te worden teruggegeven, net zo lang tot het werkstuk in foutloos Nederlands staat. Maar niet alle docenten blijken dit uit te voeren. "Onaanvaardbaar", oordeelt het bestuur. De docenten is dan ook meegedeeld dat zij keihard zullen worden afgerekend als zij nog langer de hand lichten met deze maatregel.


- Signaal uit de samenleving begrepen

"Wij spelen nu juist in op de terechte vraag vanuit de samenleving dat de studenten - onze toekomstige leraren ! - goed moeten kunnen rekenen en zich adequaat in het Nederlands moeten kunnen uitdrukken", zegt mevr. van den Hul. Vergelijkbare eisen worden ook wat betreft aardrijkskunde, geschiedenis en natuuronderwijs aan 1e-jaarsstudenten gesteld. Deze uiterst kritische houding van het pabobestuur betekent dat naar schatting circa 40% van de studenten na het 1e jaar de opleiding verlaat of wordt verwijderd. De Raad van Toezicht beoogt met haar opstelling nu bij de docenten een heilzaam gevoel van urgentie te wekken.


- Docenten te eigenzinnig

Er is op de IPABO nog een restant aanwezig van de cultuur waarin elke docent zelf wel denkt te weten hoe hij zijn onderwijs en toetsing moet inrichten. De Verificatiecommissie had dit waargenomen. Het bestuur had hier overigens al op ingegrepen. Er is een nieuw lid van de College van Bestuur aangesteld, Winfried Roelofs, die bij Avans Hogeschool/pabo in Breda naam heeft gemaakt als aanjager van professionele cultuurverandering en adviseur bij het wegwerken van een rode kaart van de NVAO. De positie van de afdeling P? (personeelszaken) is opnieuw bepaald, managers zijn nu personeelsverantwoordelijk gemaakt. Er is een nieuw beleidsplan ingevoerd, met elementen als Code Rood. Ook personeelsevaluatie, functioneringsgesprekken en beoordelingsgesprekken worden nu gebruikt om medewerkers aan te spreken op door hen te behalen resultaten. Om ook het toezicht verder aan te scherpen, is een nieuw lid van de Raad van Toezicht benoemd, Jozef Kok, goed bekend met lerarenopleidingen. Bovendien wordt op korte termijn de Raad van Toezicht uitgebreid met twee deskundigen. Naast een expert op het gebied van toetsing en beoordeling betreft dit een expert op het gebied van bestuur en management.

Het tempo van verbeteringen lag zelfs zó hoog dat de Medezeggenschapsraad van IPABO namens docenten begon te protesteren.

Behalve strikt toezicht op het bezit van elementaire kennis bij studenten, en het bewaken van de kwaliteit van werkstukken en verslagen, zal voortaan het nakijken van werkstukken en tentamens niet meer door docenten individueel gebeuren, maar in groepen van docenten. Dan kunnen zij elkaar scherp houden en wordt "een eenduidige uitvoering van het toetsingsbeleid" bereikt dat volgens de Verificatiecommissie tot nu toe ontbrak. Om dit in de organisatie te borgen zal de hogeschool, preluderend op toekomstige wetgeving, een externe deskundige in de examencommissie benoemen.

Er is per 1 oktober ook een lector aangesteld voor rekenen en wiskunde."Wij willen bewijzen dat wij een steengoede pabo zijn", aldus Jannie van den Hul.


- Bestuursvoorzitter treedt terug

Inmiddels heeft de Voorzitter van het College van Bestuur van IPABO, Maarten Denters, aangeboden terug te treden. Hij acht zich uiteindelijk verantwoordelijk voor het nog niet bereikt hebben van de accreditatie. Als interimvoorzitter van het College van Bestuur is benoemd Jan Houben, tot voor kort lid van de Raad van Bestuur van Fontys Hogescholen.


- IPABO gaat ook in beroep

Het bestuur en het toezicht van IPABO vinden het te makkelijk om nu uitgebreid te gaan twisten over de beoordeling van de Verificatiecommissie. Maar Jannie van den Hul wijst er wel op, dat recent de audit bij de IPABO heeft plaatsgevonden door het Netherlands Quality Agency (NQA), dat onderwijsinstellingen op hun interne en externe kwaliteitzorg beoordeelt. Dit NQA had de kwaliteit van IPABO wél in orde bevonden. De NQA is door de NVAO als gekwalificeerde audit-organisatie erkend. De Nederlands Vlaamse Accrediterings Organisatie besloot echter zelf ook nog eens een toetsing te verrichten, met ditmaal een negatieve uitkomst.

De IPABO gaat hiertegen in beroep. Ze voelt zich onheus bejegend en wijst daartoe ook op de heersende stemming in de politiek dat de kwaliteit van pabo's omhoog moet en dat daarom soms ook eens een zondebok moet worden aangewezen.