Openbaar Ministerie

OM eist 16 jaar voor moord op Rijswijker

20 november 2009 - Arrondissementsparket Den Haag

De officier van justitie in Den Haag heeft vandaag een gevangenisstraf van zestien jaar geëist tegen een 51-jarige man uit Maarssen. De verdachte moest voorkomen voor de moord op een 57-jarige man uit Rijswijk.

Volgens het OM heeft de verdachte op 8 juni dit jaar het slachtoffer op de kruising Huis te Landelaan met de Henriette Roland Holstlaan in Rijswijk doodgeschoten. Omdat dit rond acht uur 's ochtends langs een drukke weg gebeurde, waren veel mensen getuige van de schietpartij. Het slachtoffer overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Getuigen zagen de schutter in een auto stappen, en gaven het kenteken door aan de politie. De verdachte meldde zich diezelfde avond nog op het politiebureau in Maarssen omdat hij had gehoord dat de politie naar hem op zoek was.

Na de aanhouding van de man trof de technische recherche in de auto op meerdere plekken kruitsporen aan. Ook werd een maand later het pistool aangetroffen in een loods in Loosdrecht. Op het vuurwapen zat DNA van de verdachte.

Ook werd er in de woning van de verdachte een briefje gevonden waaruit volgens het OM kan worden afgeleid dat de verdachte de moord zorgvuldig heeft voorbereid. Volgens de officier had de verdachte de woonomgeving van het slachtoffer in kaart gebracht, en had hij nagedacht over een alibi en een vermomming. Ook had hij ruim van tevoren een wapen gekocht er hiermee geoefend in een polder bij Loosdrecht. Volgens de verdachte weet hij van het schieten niets meer af.

Het motief van de moord lag in de relationele sfeer. Het slachtoffer had een nauwe band met de ex-vriendin van de verdachte. De verdachte, het slachtoffer en de ex-vriendin van de verdachte werkten allen bij dezelfde werkgever.

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.